Gündem olan enflasyon hesaplaması hakkında TÜİK Başkanı Çetinkaya açıklama yaptı - Haber Jet

Gündem olan enflasyon hesaplaması hakkında TÜİK Başkanı Çetinkaya açıklama yaptı

TÜİK'in enflasyon hesaplamasında kullandığı fiyatlara dair iddialar gündeme gelmişti. Enflasyon hesaplamasında doktor muayenesi 34 TL, ev kirasının 6 bin TL olarak hesaplandığı iddia edilirken TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'dan enflasyon hesaplaması hakkında açıklama geldi.

Enflasyon hesaplaması tartışmaları devam ederken TÜİK Başkanı Çetinkaya, enflasyon hesaplamasında bir şey çevirmediklerini belirterek hesaplamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜİK YILLIK ENFLASYON NASIL HESAPLANIR?

Tüketim sepetinin hesaplanmasına ilişkin tartışmalara cevap veren TÜİK Başkanı Çetinkaya, enflasyon hesaplamasının dünyada nasılsa Türkiye’de de o şekilde yapıldığı ifade etti.

Çetinkaya, TÜFE (tüketici fiyat endeksi), hesaplamalarında enflasyon sepetindeki maddelerin neden kamuoyuyla paylaşılmadığı konusunda “TÜFE’yi Türkiye genelinde aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesaplıyoruz. Bu sonuçları dünyada en erken açıklayan ülkelerden biriyiz.” dedi.

Enflasyon hesaplaması nasıl yapılır, iki tarih arasındaki enflasyon nasıl hesaplanır?

TÜFE’yi her ayın 3. günü açıkladıklarını belirten Çetinkaya, fiyatların 300 bin kadarını marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluştuğunu, enflasyonun 600 bin fiyatın ağırlıklı ortalaması alınarak toplulaştırılan bir hesaplama olduğunu söyledi.

Çetinkaya, TÜFE ile İTO İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi arasındaki farklılık konusunda, çok eski ve sınırlı bir metodoloji ile sınırlı bir yerden fiyat alarak hesaplama yapıldığını belirterek nedeninin enflasyon ölçüm işinin maaliyetli olduğu ve İTO’nun kendi yaptıklarının küçük bir modelini yaptığını ifade etti.

İlgili Haberler

TÜİK enflasyon hesabında kullandığı fiyatları açıkladı mı, neden açıklamıyor? Enflasyon kalemleri nedir? 12 aylık TÜFE ne kadar?

ENFLASYON HESAPLAMASI TARTIŞMALARI

TÜİK Başkanı Çetinkaya, “Enflasyon hesaplamasında bir şey çevirmiyoruz” diyerek tüketim sepetinin “sınıflama, ağırlıklar, temel ve cari dönem fiyatı ile fiyat derler dönem ve kaynakları ile hesaplanıp açıklanabilir.” dedi.

TÜİK pinpon topu enflasyon

PİNPON TOPU ENDEKSTE YER ALMADI

Kamuda eleştiri alan pinpon topunun güncel seride endeks sepetinde olmadığını belirterek TÜFE hesabının uluslararası kuralları olduğunu, Türkiye’nin de AB’nin el kitabına uygun hesaplama yaptığını açıkladı.

Çetinkaya, enflasyon ölçümünde vatandaşın ihtiyaç duymadığı maddelerin hesaba dahil edilmesinde örnek verilen pinpon topu hakkında 2003 bazlı enflasyon sepetinde hiç yer almadığını belirtti.

Ekonomi

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir