Economist 2025 kapağı yorumu ne anlatıyor merak konusu oldu
The Economist çok konuşulacak bir dergi kapağı daha yayınladı. 2025 yılı için hazırladığı The World Ahead adlı özel yıl sonu sayısı sonrası 2025 Ekonomist kapağı kehanetleri ve ne anlattığına dair detaylar araştırıldı.
Bu sayıda, 2025 yılını şekillendirecek önemli temalar, trendler ve olaylar ele alınıyor. Derginin editörü Tom Standage, bu yılın sayısına ilişkin yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın zaferinin ve Beyaz Saray’a geri dönüşünün, sadece Amerika’yı değil, dünya çapında birçok politikayı şekillendireceğini belirtiyor.
2025 EKONOMİST KAPAĞI NE ANLATIYOR?
Trump’ın “Amerika İlk” politikası, Amerika’nın uluslararası ittifaklarının sağlamlığını sorgulatabilir ve küresel güvenlik, temiz enerji geçişi, uluslararası ticaret ve hükümetlerin açıklarını kapatma çabaları üzerinde önemli etkiler yaratabilir.
The World Ahead 2025 sayısı, 39. yılına girerken, 2025 yılı için belirlenen 10 ana temayı EconomistGroup derledi.
2025 ECONOMİST DERGİ KAPAĞI KEHANETLERİ
- Amerika’nın Seçimi: Trump’ın zaferinin, göçmenlik, savunma, ekonomi ve ticaret gibi birçok konuda dünya çapında etkileri olacak. Trump’ın “Amerika İlk” politikası, Amerika’nın ittifaklarının sağlamlığı konusunda soru işaretleri oluşturacak, bu da jeopolitik yeniden yapılanmalar ve nükleer silahlanma gibi riskler doğurabilir.
- Seçmenler Değişim Bekliyor: 2024’teki seçim dalgası, birçok iktidar partisinin başarısız olmasına yol açtı. Yeni liderlerin vaatlerini yerine getirip getiremeyeceği, eğer başarısız olurlarsa huzursuzluklara yol açıp açmayacağı, 2025’te dikkatle izlenecek bir konu olacak.
- Daha Geniş Düzensizlik: Trump, Ukrayna’nın Rusya ile bir anlaşmaya varmasına ve İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki çatışmalarda serbest bırakılmasına zemin hazırlayabilir. Amerika’nın daha işlemsel tutumu, Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin sorun yaratmasına yol açabilir.
- Gümrük Tarifeleri ve Ticaret: Trump’ın Çin ile ticaret savaşını daha da kızıştırması, ABD’nin müttefiklerine karşı bile tarifeler uygulaması, korumacılığı artıracak. Bu süreçte Çin, ticaret engellerinden kaçmak ve küresel güneydeki yeni pazarlara açılmak için yurtdışında fabrikalar inşa ediyor.
- Temiz Teknoloji Patlaması: Çin hükümeti, güneş panelleri, bataryalar ve elektrikli araçlar gibi temiz teknolojilerin ihracatını artırarak ekonomik zorlukları aşmaya çalışıyor. Bu durum, Çin’in öncülüğünde temiz teknoloji alanında bir patlama yaratıyor.
- Enflasyon Sonrası Ekonomik Zorluklar: Zengin ülkelerin merkez bankaları, enflasyonu yenecek. Ancak Batı ekonomileri, bu başarıyı takiben açıkları kapatmak, harcamaları kısmak ve büyümeyi desteklemek gibi zorluklarla karşı karşıya kalacak. Trump’ın politikaları, bu süreci daha da zorlaştırabilir.
- Yaşlanma Sorunu: Dünyadaki birçok lider ve nüfus yaşlanırken, siyasi liderler için yaş sınırları konusu daha fazla gündeme gelebilir. Çin, yaşlanan nüfusuyla ekonomik fırsatlar arayacak, ancak Orta Doğu’nun genç nüfusu, işsizlikle birleştiğinde istikrarsızlık yaratabilir.
- Yapay Zeka (YZ) Krizi: YZ’ye yapılan büyük yatırımlar, bu teknolojinin iş dünyasına entegrasyonu konusunda büyük bir bahis. Ancak hala nasıl kullanılacağı konusunda belirsizlikler var. Yatırımcılar, YZ’nin değerini kanıtlayıp kanıtlamayacağı konusunda tereddütler yaşayabilir.
- Seyahat Zorlukları: Küresel hareketlilik, sadece mal taşımacılığını değil, aynı zamanda insanları da etkileyen zorluklarla karşı karşıya kalacak. Savaşlar, yeni sınır kontrolleri ve turizm kısıtlamaları, küresel seyahat üzerinde baskı yaratacak.
- Sürprizlerle Dolu Bir Yaşam: 2024’teki şok edici olaylardan (suikast girişimleri, dev roketler ve kaybolan eski metinlerin keşfi gibi) sonra, 2025’te de beklenmedik gelişmelerin olacağı tahmin ediliyor. Bu olaylardan bazıları, solar fırtına, kayıp antik metinlerin bulunması ve yeni bir pandemiyi içerebilir.
Derginin bu yılki sayısı, öngörüde bulunan “superforecasting” ekibinin tahminlerini ve global yaşlanma üzerine etkileşimli bir grafik de içeriyor. Ayrıca, politika, iş ve bilim dünyasından liderler, 2025 yılına yönelik görüşlerini paylaşmak üzere konuk makaleleri sunuyor.
ECONOMİST 2025 KAPAĞI YORUMU
Bunlara ek olarak bir de barootist adlı Instagram içerik üreticisinin içeriklerini inceleyelim.
Not: Tasarımlar barootist kullanıcı adlı hesaba aittir.
Economist Group’un da ele aldığı ilk şey aslında bu iki lider oldu. Donald Trump ve Çin’in başkanı Xi Jinping’in portreleri ilk göze çarpanlar arasında yer aldı. Baroot editörleri, konuya dair detayları tasarımlarına ekledi.
2025 için tüm dünyayı etkilemesi beklenen bir ekonomik kriz uzun süredir konuşuluyor. Economist dergisi burada 4 farklı ikon ile buna yeniden vurgu yapmış gibi duruyor.
Nükleer savaş tartışmaları sürerken burada bir kez daha önümüze çıkana da bir bakın!
Göze çarpan diğer ikonlar ve görseller olarak bunları da değerlendiren editörler, Ekonomist Group’un açıklamalarıyla da örtüşen açıklamalar yapmış diyebiliriz.