YÖK sınavsız ikinci üniversite kapsamında 5 bölüme yaş şartı getirdi - Haber Jet

YÖK sınavsız ikinci üniversite kapsamında 5 bölüme yaş şartı getirdi

YÖK; Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversitesi'nde bulunan çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili ve edebiyatı açıköğretim bölümleri sınavsız ikinci üniversite kapsamında öğrenci alıyordu. Bahsedilen bölümlerdeki mezun sayısındaki artış nedeniyle programlara kayıt için 35 yaş ve üzeri lisans programları mezunları şartı getirildi.

Yükseköğretim Kurulunca 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında, yükseköğretim kapsamında verilen 5 açıköğretim bölümüne 35 yaş ve üzeri lisans programlarından mezun olanlar kayıt yaptırabilecek.

SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE YAŞ ŞARTI

Türkiye Gazetesi’nden Mahmut Özay’ın özel haberine göre Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinde ‘sınavsız ikinci üniversite’ konusunda yeni bir düzenleme yapıldı.

Yeni düzenlemeye göre ‘ikinci üniversite’sini çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarında tamamlamak isteyenlere yaş sınırı getirildi.

Böylece sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları ‘ikinci üniversite’ kapsamında bahsedilen 5 bölüme kayıt yaptırabilecek.

Sınavsız ikinci üniversite başvuru şartları, yaş sınırı var mı?

Alınan bu karar bazı eğitimciler tarafından “Açıköğretim bütün lisans programları için bu karar alınmalı” açıklamasında bulunuldu.

Eğitim uzmanı Salim Ünsal konuya ilişkin, “Baştan itibaren alınması gereken karar öneri ve telkinlerin ardından ancak bu yıl alındı. Öğretmenlik havuzu dolup taşıp sel olmadan keşke bu karar alınsaydı.” dedi.

Ünsal açıklamasında, örgün olarak verilen programlara da sınır getirilmesini söyleyerek sadece nitelikli ve köklü birkaç üniversitede ve çok az kontenjan açılarak  verilmesini ifade etti.

Sınavsız ikinci üniversite herkes girebilir mi, kayıtlar nasıl yapılır?

İSTİHDAM SORUNU

Yıllar içindeki geniş kontenjan ile istihdam sorunu da had safhaya ulaştı. Beş bölüme açılan kontenjan örgün öğretimde 34 bin 165 olurken açıköğretim için 14 bin 970 bin olarak belirlenmiş, bu da toplam 49 bin 135 kişilik kontenjana denk gelmekte.

Yeni açıklanan yaş sınırı kararından sonra kontenjanında bin-bin 500’lere düşmesi bekleniyor.

Diğer açıköğretim programlarına ise geçen yıl toplamda 30 bin kontenjan ayrıldı.

Daha önce hukuk, tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarına başarı sırası kısıtlaması getirilmiş ve Türkiye’de 42 KKTC’deki 6 üniversitede bulunan adalet meslek yüksekokulları kapatıldı.

SINAVSIZ İKİNCİ ÜNİVERSİTE YAŞ ŞARTI OLAN BÖLÜMLER

5 bölümde uygulanacak sınavsız ikinci üniversite 35 yaş ve üzeri lisans mezunu şartı; edebiyat, çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji ve tarih bölümlerinde uygulanacak.

Eğitim

YÖK sınavsız ikinci üniversite kapsamında 5 bölüme yaş şartı getirdi” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Umut Güven Umut Güven

    Yine olan gençlere olacak 35 yaşındaki insan sınıfta kalmadan 39 yaşında sınıfta kalırsa 40-42 yaşında mezun olabiliyor atanırken yaşı yüzünden öncelikli oluyor peki gençler ne olacak?

    Yanıtla
  • Alya Alya

    İkinci üniversite başvuruları ne zaman

    Yanıtla
  • Akın Akın

    Umarım diğer bölümlere de gelmez bu sınır

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir