YKS’de çıkan kavuniçi ve yok oluş kelimelerinin doğru yazımları
Bugün gerçekleşen YKS'nin TYT oturumunda soruların kavuniçi, yok oluş kelimelerinin doğru yazımları soruldu. Türkçede yazımı karıştırılan sözcükler oldukça fazla. Kimi birleşik kimi ayrı yazılan sözcükler her kademeden sınavda öğrencilerin karşısına çıkıyor. Sözcüklerin doğru yazımı TDK tarafından belirlenmekte.
Türkçede bazı kelimeler birleşik ve ayrı yazıma göre farklılık gösteriyor. TYT’de sorulan “kavuniçi”, “yok oluş” gibi kelimelerde bu kurallar dahilinde karıştırılan sözcükler arasında yer alıyor.
KAVUNİÇİ KELİMESİNİN DOĞRU YAZIMI NASIL?
Kavun içi şeklinde yazımı karıştırılan kelimenin doğru yazımı kavuniçi şeklindedir.
Kavuniçi kelimesinin bitişik yazılmasının nedenlerinden biri, “kavuniçi” kelimesinde belirtisiz ad tamlaması oluşturmasıdır.
İkincisi ikinci kelime anlamından uzaklaştığı için bitişik yazılıyor. Kavuniçi kelimesi gibi; yavruağzı, vişneçürüğü, gülkurusu gibi renklerde bitişik yazılır.
Kavuniçi kelimesinin cümle içinde kullanımı:
-Kavuniçi gömleğiyle, bej pantolonu uyumlu olmuş.
Kavuniçi kelime anlamı olarak “pembeye çalan sarı renk” anlamına gelir.
YOK OLUŞ KELİMESİNİN DOĞRU YAZIMI NASIL?
İki kelimenin de anlamında herhangi bir değişme veya kayma yok. Çoğunlukla ‘yokoluş’ şeklinde yanlış yazılarak karıştırılmakta. Ancak doğru yazımı ‘yok oluş’ şeklindedir.
Çocuklar daha narçiçeği, cırcır böceği, beşbıyık meyvesi, kavuniçi, yok oluş kelimelerinin doğru yazılışını bilmiyorsa bu eğitim sistemi değişsin.
Her şeyi geçtim yok oluş kelimesini niye bitişik yazasın zaten
Yks de en sevdiğim sorular doğru yazım kurallarıydı