Özel okul kitap ücretleri 50 bin TL’yi buldu! Kitaplar için ek ücret yasaklanmıştı - Haber Jet

Özel okul kitap ücretleri 50 bin TL’yi buldu! Kitaplar için ek ücret yasaklanmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ders kitaplarının ücretsiz dağıtılacağına dair yönetmeliğe rağmen eğitim-öğretim yılının başlamasına az bir zaman kalmışken özel okullar dağıtılan kitaplar için velilerden yüksek meblağda ücret talep etmeye başladı.

MEB tarafından özel okullara ücretsiz gönderilen kitaplar için 50 bin TL’ye varan ücret talep edilmesi sonucu veliler ayaklanarak Milli Eğitim Bakanlığı ve CİMER’e şikayette bulundu.

ÖZEL OKULLARDA KİTAP ÜCRETİ VAR MI?

16 Şubat 2024 tarihinde yürürlüğe giren, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte özel okullarda kitaplar için ek ücret talep edilmesi yasaklandı.

Ders kitabını kullanmayan okullar tespit edildiğinde; idari para cezasına tabi tutulurken kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar ceza uygulanacak.

ÖZEL OKULLARDA KİTAP ÜCRETLERİ 2024

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren özel okullarda ders kitaplarının ücretsiz dağıtılacağına dair yönetmeliğe rağmen özel okullarda 40 ila 50 bin TL’ye varan kitap ücreti talep edilmekte.

Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, 50 bine varan kitap ücretlerine tepki göstererek açıklamada bulundu:

“MEB bu yönetmeliği 16 Şubat’ta çıkardı ve özel okullar aslında buna uymayacağını el altından gösterdi. Çünkü kayıtlar başlar başlamaz özel okullar, kaynak kitapları için, İngilizce kitapları için ve diğer masraflar için fahiş fiyatlar istedi.

Özel okullara dağıtılan ders kitapları yıllardır hiçbir şekilde kapağı açılmadan geri dönüşüme gönderiliyor. Servis ücretleri, yemek ücretleri, kitap ücretleri, zaten özel okul ücretleri de çok yüksek.

Dudak uçuklatan rakamlar, ünlü bilinen özel okullarda rakamlar 1 milyona yaklaşmış durumda. 200 bin TL ile 1 milyon TL arasında özel okul kayıt rakamları değişiyor. Asgari ücretle çalışan bir veli için bu rakamlar çok yüksek.”

özel okul kitap ücreti

KİTAP ÜCRETİ İSTEYEN OKULLAR NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Yürürlüğe giren yasağa uymayarak kitap ücreti talep edilen kurumlar; il ve ilçe Milli Eğitim müdürlükleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (Cimer)’e şikayet edilebilir.

ÖZEL OKULLARDA KİTAP PARASI KALKTI MI?

16 Şubat 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile özel okullarda kitap ücreti talep edilmesi yasaklandı.

özel okulda kitap parası almak yasak

OKUL KİTAPLARI ÜCRETSİZ Mİ?

Eğitim-öğretim gören tüm öğrencilere okul kitapları ücretsiz olarak verilecek.

OKUL KİTAPLARINI KİM HAZIRLIYOR?

Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı okul kitapları, öğrenci sayısı kadar özel ve devlet okullarına ücretsiz olarak verilmekte.

Eğitim

Özel okul kitap ücretleri 50 bin TL’yi buldu! Kitaplar için ek ücret yasaklanmıştı” haberine 2 yorum yapıldı.

  • bahtiyar bahtiyar

    Evet arkadaşlar ben de bu haberlerin içeriğinden hareketle artık alenen ticari işletmelere dönen özel okullardan birine gönderdiğim çocuğum için kitap ücreti olarak 40000 tl istenince Cimere şikayet dilekçesi yazdım. Aldığım cevabı alıntılıyorum.”…………….Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin ücret başlığı altındaki 53. Madde 5. Fıkrasında belirtildiği üzere “Kurumlar, öğrencilerden, ………………………………………….kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar ayrıca tespit ederler.” Bu fıkrada yer alan hizmetlerden, talep eden veliler faydalanır. Hükmü çerçevesinde işlemler yürütülmektedir.
    Mevzuat dışında işlem yürüten kurumlarla ilgili olarak bağlı bulunduğu il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.
    Bilgilerine sunulur.” denilmekte ama okul -kardeşim ben kitap falan istemiyorum- mazeretini pek kazımıyor. Maalesef bürokrasi, göstermesini arzu ettiğimiz dirayeti göstermeyip topu üstelik bu tacir zihniyetin lehine taça atıyor. Yani “Kardeşim ben bununla ilgili yasa yaptım , buna uyacaksın, uymuyorsan uğurlar olsun..” demiyor. Arada çerez oluyoruz…Yazık…çok yazık

    Yanıtla
  • Soner Soner

    Şaka gibi 50 bin tl nedir bir de ücretsiz gönderilen kitap için! Özel okullar öğrencileri gelir kaynağı olarak görüyo

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir