Lisede 3 dersten kalınca 50 üzeri ortalaması olan öğrenci, sorumlu olarak sınıfı geçiyor! Edebiyat dersinden kalan mezun olamıyor
Okullarımız 14 Haziran itibari ile kapanacak. Şu an öğrencilerimizi sınıfı geçme ve karne heyecanı sardı. Bu süreçte ise öğrencilerin ve velilerin kafasında birçok soru beliriyor. Lisede 3 dersi zayıf olan öğrencilerin arattığı konu, özellikle sınav dönemi sonrasında birçok öğrencinin ve veli tarafından aratılmakta. Türkiye’de lise eğitim sistemi ve sınıf geçme yönetmelikleri, öğrencilerin akademik başarılarına göre sınıf geçişlerini düzenlemektedir.
3 ders kuralının bulunması nedeniyle kapsadığı sınıflar ve liselerde sınıf geçme kuralları hakkında detaylar MEB tarafından açıklanmakta.
Türk Dili ve Edebiyatı dersinde kalınca sınıf tekrarının gelmesin üzerine akıllarda pek çok soru oluştu.
3 ders kuralı hangi sınıfları kapsamakta, Liselerde sınıf geçme kuralları neler, Sınıf geçmek için karne ortalaması kaç olmalı, Türk dili ve edebiyatı dersinde kalınca sınıf tekrarı oluyor mu?” gibi birçok soru şu süreçte akıllarda dolaşmakta.
LİSEDE SINIF GEÇME ŞARTLARI NELER?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) lise sınıf geçme yönetmeliklerine göre, şu an liselerde iki ayrı sistem uygulanmaktadır.
Bunlardan birincisi; şu an 9. Sınıf olan öğrenciler için olanı: Eğer ki 9. sınıf olan bir öğrencinin sınıfını sorumluluk olmadan geçebilmesi için en fazla 1 dersten zayıfı olup karne ortalamasının 50 puan ve üzerinde olması gereklidir. Eğer ki karne ortalaması 50 üzeri olup 3 dersi zayıf olan öğrenci “Sorumlu” olarak sınıfını geçecek.
Bunlardan ikincisi; 10, 11, 12. Sınıflar için olanı: Öğrenciler yıl boyunca girdikleri yazılı sınavlar, projeler ve performans ödevlerinden aldıkları puanlar ile değerlendirilirler. Bir öğrencinin başarılı sayılabilmesi için yıl sonu başarı puanının en az 50 olması gerekmektedir. Yani 10, 11, 12. sınıflarda 3 zayıf kuralı uygulanmamaktadır.
3 DERSİ ZAYIF OLAN ÖĞRENCİLER SINIFTA KALIR MI?
Eğitim yönetmeliklerine göre, bir öğrencinin sınıf geçebilmesi için yıl sonu başarı puanı 50’nin üzerinde olmalıdır. Bu kural lise düzeyindeki tüm sınıflarda geçerlidir. Dönem sonu karnesinde 50 ortalamayı bulamayan öğrenciler sınıf tekrarı yapacaktır.
İlgili Haberler
9. SINIFLARDA KALMA VAR MI?
9. sınıflarda 50 ortalamanın yanında bir kural daha mevcut şu anki yönetmeliğe göre o da “En fazla 3 (üç) dersten başarısız olunabilir.” kuralıdır. Eğer ki 9. sınıf öğrencisi dönem sonu 50 ortalamanın üstünde bir ortalaması olduğu halde 3 dersten daha fazla zayıfı varsa – 4,5,6… ders zayıfı gibi – ortalamasına bakılmaksızın o öğrenci 9. sınıfta sınıf tekrarı yapacaktır. O yüzden 9. sınıf öğrencisinin sınıfı geçebilmesi için karne ortalaması en az 50 olmalı ve zayıf ders sayısı da en fazla 3 dersle sınırlı olmalıdır.
SORUMLU SINIF GEÇME NE DEMEK?
Sorumlu geçme, öğrencinin zayıf olduğu derslerden bir sonraki yıl başarılı olma şartıyla bir üst sınıfa geçmesine olanak tanıyan bir sistemdir. Öğrenci, sorumlu olduğu derslerin sınavlarına girerek bu derslerden başarılı olmak zorundadır. Aksi takdirde, sorumlu olduğu derslerden tekrar başarısız olursa, bir sonraki yıl bu derslerden tekrar sınavlara girerek başarılı olana kadar sorumluluğu devam eder.
Sorumluluk sınavları da okulların açıldığı eylül ayında, 2. dönemin açıldığı ilk hafta ve okulların kapandığı haziran ayında olmak üzere 1 yılda 3 kez yapılmaktadır. Öğrenci bu 3 sınavdan birinde dahi başarılı olursa sorumlu olduğu dersi geçmiş sayılır. Sorumluluk sınavında başarılı sayılmak için sorumluluk sınavından 50 (elli) puan alması yeterli olacaktır.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİNDEN KALINIRSA SINIFTA KALIR MIYIM, SINIF TEKRAR VAR MI?
Türk dli ve edebiyatı dersi aynı ortaokulda Türkçe dersinde olduğu gibi ana sorumlu olunan derstir. Eğer ki öğrenci lise yıllarının herhangi bir senesinde Edebiyat dersinden kalmışsa lise bitene kadar sorumluluk sınavına girerek bu dersi geçmesi gerekiyor.
EDEBİYAT DERSİNDEN KALAN ÖĞRENCİ MEZUN OLABİLİR Mİ?
Peki ya Edebiyat dersinden kaldı ve lise bitene kadar sorumluluk sınavından da geçemeyince ne olur?
Bunun cevabı ise; sizler bu sınavı geçene kadar liseden mezun olamayacağınızdır. 4 yıllık lise bitmiş olsa dahi Edebiyat dersi sorumluluğu verilememiş ise liseden mezun olup diplomayı alamayacağınızdır. Türk dili ve edebiyatı dersi geçilip sorumluluğunun verilmesi ile ancak lise diploması alınabilecektir.
Lisede sınıf geçme ve sınıf tekrarı konuları, öğrencilerin akademik başarılarına doğrudan etki eden önemli konulardır. Öğrencilerin başarılarını artırmak ve sınıf geçişlerini sağlamak için ders çalışmaya ve düzenli olarak öğretmenleri ile iletişimde olmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Velilerin de çocuklarının eğitim süreçlerini yakından takip etmeleri ve destek olmaları, öğrencilerin başarılarını artırmada önemli bir rol oynamaktadır.
Bu bilgiler doğrultusunda;
Lise 1 (9. Sınıf) 3 dersten fazla zayıf olan öğrenciler, karne ortalamasına bakılmaksızın sınıf tekrarı yapacak.
Lise 2, 3 ve 4. sınıflar yani 10, 11 ve 12. sınıflar karne ortalaması 50 puanın üzerinde olanlar zayıf sayısına bakılmaksızın sınıflarını geçecektir.
Her durumda, öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri ve başarılarını artırmak için çalışmaları büyük önem taşımaktadır.