Türkiye’de 5 saatten uzun rötar yapan uçak için yolcular yolculuktan vazgeçip tam para iadesi alabilir
Son zamanlarda uçak rötarlarının artmasıyla uzun saatler havaalanında beklemek zorunda kalan yolcular sosyal medya üzerinden şikayetlerini bildiriyor. Yolcular karşılaştıkları durum karşısında haklarını arıyor. Uçak rötar saatinin 5 saati geçmesi halinde tam para iadesi alınabiliyor.
Artan uçak rötarları olaylarının ardından havaalanında mağdur olan yolcuları, bu sorunu sosyal medya üzerinden gündeme getiriyor. Çeşitli yorumlarda bulunan kullanıcılar uçakların rötar yapma nedenlerini de dahil rötar durumundaki haklarının neler olduğunu paylaşıyor.
UÇAK EN FAZLA KAÇ SAAT RÖTAR YAPARSA TAZMİNAT ÖDENİYOR?
Türkiye’nin Türkiye’den veya Türkiye içine yapılan uçuşlarda uyguladığı sivil havacılık yolcu hakları yönetmeliğine göre, hava yolu şirketlerinin uçuş iptali, rötar veya biniş reddi durumlarında yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak ve varış noktalarına ulaşmalarını sağlamaları gerekiyor.
Ayrıca uçuş iptalleri veya biniş reddi 600 Euro’ya kadar tazminat alma durumu oluşabilir.
Rötar durumu Türkiye’de Avrupa’ya göre değişiyor. Türkiye’de rötarlar için açıkça tazminat hakkı tanınmıyor. Bunun yerine hava yolu şirketinin yolcunun ihtiyaçlarını karşılaması zorunlu kılınıyor.
5 saatten uzun rötarlarda ise yolcular yolculuk haklarından vazgeçerek tam para iadesi alabilir.
UÇAK RÖTARLARI NEDEN BU KADAR SIK YAŞANIYOR?
Artan uçak rötarları problemleri günden güne artarken konuya dair şikayetlerde gelmeye devam ediyor. Özellikle bir sonraki aktarmasına yetişmeye çalışan yolcuların mağduriyetlerini bildirdikleri paylaşımlar yapılıyor. Bir süredir Almanya’da havalimanında devam eden grevler nedeniyle iptal olan ve rötar yiyen yüzlerce uçuş sonrası uçak rötarlarının neden bu kadar sık yaşandığı merak ediliyor.
X’te @burcukss adlı bir kullanıcı konuya ilişkin yaptığı bilgiselde, bu sorunu yaklaşık 1 yıl öncesine dayandırarak kule olarak bilinen hava trafik kontrolörlerinin 8 Eylül 2023 tarihinde özlük haklarının peşine düşmeleriyle başladığını belirtiyor.
Hava kontrolörleri İAÇ modeliyle yani “inisiyatif almadan çalışma” modeliyle eylemlerine devam ediyor. İnisiyatif alınmaması uçuş süresini kısaltmaktan, yakıt tasarrufuna kadar pek çok noktada fayda sağlıyor. Ancak istediği hakları alamayan hava kontrolörleri haklarını almak adına İAÇ modelini uygulamaya başladı.
Bu nedenle son zamanlarda uçak rötarları dünya genelinde bir sorun haline gelmiş durumda.
Rötarlar ciddi anlamda fazlalaştı