Sosyal medyada bir hoca kasko yaptırmanın haram olduğunu söyledi - Haber Jet

Sosyal medyada bir hoca kasko yaptırmanın haram olduğunu söyledi

Fazlı Tonar Hoca ismiyle Instagram üzerinden gelen dini soruları cevaplayan şahıs, araçlara kasko yaptırmanın haram olduğunu söyledi. Dini açıdan araçlara kasko yaptırmanın haram/caiz olup olmadığı ile ilgili din adamları ve alimler farklı görüşler bildiriyor.

Sosyal medyada Fazlı Tonar Hoca olarak tanınan bir isim, kasko yaptırmanın haram olduğunu söyledi. Konunun gündeme gelirken araçlara kasko yaptırma konusunda farklı görüşler bulunuyor.

ARAÇLARA KASKO YAPTIRMAK HARAM MI?

Instagram’da Fazlı Tonar Hoca olarak bulunan bir hesap, kendisine gelen dini soruları cevapladığı videolar paylaşıyor. Gelen sorulardan biri de “arabalara kasko yaptırmak caiz midir?” oldu.

Soruya cevap veren Tonar, “Kasko sigorta demektir. Yani arabayı sigortalamaya kasko deniliyor. Kasko caiz değil” diyerek nedenini şu şekilde açıkladı, “Size bir kıstas vereyim. Oradan siz kendiniz kıyaslayın. Devletin mecbur kıldığı sigortanın haricindeki yapılan bütün sigortalar haramdır.” diyerek Müslümanın sigortasının sadaka vermek hayır yapmak ve Allah yolunda vermek olduğunu belirtti.

arabaya kasko yaptırmak caiz mi haram mı

Araçlara Kasko yapmak hakkında farklı görüşler bulunuyor. Caiz olmadığını söyleyen kesim, sigorta anlaşmasının ticari anlaşma şartına uymadığını öne sürüyor. Şartlarda yer alan sigorta yapılan mal kazaya uğradığı takdirde ödediği paranın karşılığı olarak zarar gören mal sigortadan karşılanıyor. Ancak kaza yapılmazsa sigorta ödeme yapmıyor.

Sigortanın kendi parasından değil, diğer ortaklardan alarak biriktirdiği parayı kullanması, parayı faizli işlerde kullanma ihtimali de nedenler arasında yer alıyor.

Araçlara kasko yaptırmak haram mı? eve motora arabaya otomobile kasko yaptırmak caiz mi

DİNİMİZ İSLAM KASKO CAİZ Mİ?

Dinimiz İslam sitesinde, dinimizde idare şekline göre değişen hükümlere değinirken sigortanın caiz olup olmadığına dair aktarımda bulunuyor.

İbadetlerin zamana, örf veya adetlere göre değişmediği ancak alışveriş kaidelerinin örf ve adetlere, idare şekillerine göre değişkenlik gösterebildiğini belirtiyor.

Hanefi mezhebine göre, İslami sistemde yasak olan alışverişler, gayrı islami sistemde ihtiyaç halinde, Müslümanın lehine olmak üzere caiz olur. Karlı çıkacaksa alışverişi yapabilir. Zararlı çıkacaksa da yapmaması gerekir.

Sigorta’nın fasid akidi olduğu belirtilerek İslamiyet ile idare edilmeyen yerlerde fasid akidlerin caiz olduğu konusunda fıkıh kitaplarından örnekler olduğundan bahsediyor.

Bu nedenle “kasko yaptırmak” konusunda, araçlar için kasko yaptırmanın caiz olduğu belirtiliyor.

Editörün Seçtikleri

Sosyal medyada bir hoca kasko yaptırmanın haram olduğunu söyledi” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Uygar Işık Uygar Işık

    Caiz diyor bazı hocalar da diyanete sormak lazım

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir