Saygı1 Ceza konserinde Gazapizm, Hanzala’yı temsil eden tişörtle sahneye çıktı ve aynı pozu verdi! - Haber Jet

Saygı1 Ceza konserinde Gazapizm, Hanzala’yı temsil eden tişörtle sahneye çıktı ve aynı pozu verdi!

Oğuzhan Uğur'un saygı1 projesi dün akşam gerçekleşti. Ceza Saygı1 gecesinde sahne alan isimler arasında Gazapizm, Ceza'nın Rapstar albümünde yer alan "Sabah Bastı Geceyi (Savaş Çocukları 2)" parçasını yorumladı. Sahneye Filistin direnişinin sembolü olan Hanzala tişörtüyle çıkan Gazapizm, büyük beğeni topladı.

Saygı1 Ceza gecesinde birbirinden ünlü isimler Ceza şarkılarını yorumlarken Gazapizm Sabah Bastı Geceyi parçasıyla sahneye çıktı. Sahneye Filistin Direnişi’nin sembolü olan Hanzala tişörtüyle çıkan Gazapizm’in performansı sırasında sahneye Hanzala resmi de yansıtıldı.

SAYGI1 CEZA KONSERİNDE GAZAPİZM, HANZALA GİBİ DURARAK TEPKİSİNİ GÖSTERDİ

Türk müziğinin efsanelerinden Ceza için düzenlenen Saygı1 gecesinde Gazapizm, sanatçının unutulmaz şarkısı Sabah Bastı Geceyi parçasını seslendirdi. Şarkıyı söyledikten sonra konuşan Gazapizm, “Sürekli savaşta çocukların öldüğü bir dünyada uzun uzun yıllardır yaşıyoruz. Belki Ceza bu şarkıyı 10 seneden fazla oldu yazalı… Ama müziğin savaşı durdurmayacağını düşünüyor olabiliriz ancak lakin bir çocuğun bile ölümüne engel olduysa bir şarkı onun daha büyük bir misyonu olamaz. Sadece bu şarkı için bile saygıyı hak eden biri kendisi…”sözleriyle Ceza’ya sevgi ve saygılarını iletti.

Gazapizm Ceza konserinde hangi tişörtü giydi, tişörtün üstündeki kim, ne anlama geliyor?

GAZAPİZM CEZA KONSERİNDE NE TİŞÖRTÜ GİYDİ?

Ünlü rapçi Gazapizm, Ceza’nın Sabah Bastı Geceyi şarkısını söylerken Filistin direnişinin sembolü olan Hanzala baskılı bir tişört giydi. Hanzala gibi ikili elini arkada birleştirip arkası dönük bir şekilde şarkıyı bitirdi.

GAZAPİZM TİŞÖRTÜNDEKİ HANZALA NE ANLAMA GELİYOR?

Gazapizm tişörtündeki Hanzala, Filistinli karikatürist Naci el-Ali’nin ünlü çizgi karakteri ve Filistin Direnişi’nin sembolüdür. Çizimin amacı Filistin’de yaşanan İsrail saldırılarına dikkat çekmek için çizilen Hanzala, 1969’da çizilmiş ve 1973 yılında bugünkü halini almıştır.

Gazapizm tişörtündeki Hanzala ne anlama geliyor? Hanzala neden arkası dönük?

Hanzala, ayakları çıplak, elbisesi yamalı ve sırtı hep dönük olarak resmedilir. 10 yaşında olan Hanzala karakterinin çizeri 1936 doğumlu Naci el-Ali, 1948 yılındaki Nakba’da evlerinden sürülen 1 milyon Filistinliden biriydi. Hanzala, çocuk yaşta Filistin’den ayrıldıktan sonra zaman onun için durdu ve bir daha büyümedi.

Ali’nin oğlu Halid AA muhabirine verdiği bir röportajda Hanzala hakkında, “Babam Hanzala’nın yalnızca Filistin’e, evine geri döndüğü zaman büyüyeceğini söylerdi.” dedi. Röportajında devamında ise ” Hanzala babam Naci el-Ali için bir pusula gibiydi, onu her zaman Filistin’e yönlendiren bir pusula. Pusulalar normalde kuzeyi gösterir, Hanzala’nın pusulası ise daima Filistin’e dönüktür.” diyerek Hanzala’nın Filistin Direnişi için neden bu kadar önemli olduğunu belirtti.

Filistin özgür olana ve Hanzala vatanı Filistin’e dönene kadar ne büyüyecek ne de yüzünü dönecektir.

Hanzala kim çizdi? Naci el-Ali kimdir, nereli, öldü mü?

HANZALA’NIN NEDEN ARKASI DÖNÜK?

Yamalı kıyafeti, çıplak ayaklarıyla, arkası dönük Hanzala insanlığın Filistin’de yaşananlara sessiz kalmasından dolayı onlara olan küskünlüğünü ifade etmek amacıyla sırtı hep dönük resmedilmiştir. Hanzala ancak vatanına dönünce büyüyecek ve yüzünü dönecektir.

Gazapizm Ceza konserinde giydiği tişört Hanzala neden arkası dönük?

HANZALA’NIN ÇİZERİ NACİ EL ALİ KİMDİR?

1936 yılında Filistin’de doğan Naci El Ali, 1948 Nakba olayında evinden sürülen Filistinlilerden biri. Bir süre Lübnan’da Aynu’l Hilva Mülteci Kampında yaşayan Ali, süreç içerisinde siyasetle ilgilenmeye başlamış, eserlerinde de bu tavrı sürdürmüştür.

1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu.

Karikatür yolculuğuna hapishane hücresinde başladı. İsrail tarafından tutuklanan Ali, hapishane duvarlarını çizimlerle doldurdu.

1963 yılında Kuveyt’te “Et-Talia” dergisinden iş teklifi alarak buraya taşındı. Burada Filistin ve Orta Doğu’daki gelişmelerle ilgili daha da politik eserler ortaya çıkarmaya başladı.

Kuveyt ve Londra arasında çizerlik hayatını sürdüren Ali, 1969 yılında Hanzala karakterini okurlarıyla tanıştırdı.

Filistinli bir çocuk olan Hanzala bu tarihten sonra Filistin Direnişi’nin sembolü haline geldi.

22 Temmuz 1987 yılında Londra’da çalıştığı gazetenin ofisine giderken süikasta uğrayan Ali, ağır yaralanarak bitkisel hayata girdi. 29 Ağustos 1987 tarihinde ise tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ali’nin failleri henüz bulunamadı ancak süikasttan Mossad sorumlu tutulmuştu.

Editörün SeçtikleriGündemTrend

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir