Ortodoks Yahudi kadın Şabat günündeki yasakları nasıl aştığını anlattı - Haber Jet

Ortodoks Yahudi kadın Şabat günündeki yasakları nasıl aştığını anlattı

Yahudiler için cuma gün batımından cumartesi gün batımına kadar ateş yakmak, pişirmek, çalışmak gibi aktiviteler yasak oluyor. Ortodoks Yahudi bir kadının Şabat günündeki yasakları nasıl aştığını anlattığı video ise sosyal medyada gündem olurken Şabat günü yasakları ve kuralları konuşuluyor. Miriam (Meryem) isimli kadın Amerika'daki Ortodoks Yahudi yaşantısını Instagram'da 1 milyona yakın takipçisiyle paylaşıyor.

Ortodoks Yahudi olduğunu söyleyen bir kadının Yahudilerin Şabat gününde yasak olan ateş yakma ve pişirme yasağını nasıl aştığını anlattığı bir video yayınladı.

ORTODOKS YAHUDİ KADIN ŞABAT GÜNÜNDEKİ YASAĞI NASIL AŞTI?

Ortodoks Yahudi bir kadın olduğunu söyleyen Miriam Malnik-Ezagü isimli Instagram kullanıcısının videosu X’te gündem oldu.

Videoda Şabat gününde Ortodoks Yahudiler nasıl çay yapar? diye soran Miriam, O gün yasaklanan şeylerden birinin pişirmek olduğunu söyleyerek elektrikli bir termosun kaynar suyu bardağa boşaltıyor. Ardından “bilimsel olarak” bir kaptan öbürüne aktarırken suyun serinlediğini ve bunun kaynatmak olmadığını belirterek buna izin olduğunu belirtiyor.

Sosyal medyada gündem olan video “kendi inandıkları dini kandırmacayla değiştiren insanların dünyaya karşı dürüst olmalarını beklemek…” gibi yorumlar yapılırken İsrail’in Gazze’deki soykırımı konuşuldu.

ŞABAT GÜNÜ YASAKLARI NELERDİR?

Haftanın cumartesi gününe gelen Şabat  gününde, Yahudiler ibadet ve dinlenmeyle geçirir. İş yapmak, çalışmak, elektrik kullanmak, ateş yakmak, seyahat, ekip biçme, odun toplama gibi durumlar yasaklanmıştır.

İlgili Haberler

Şabat günü ne yapılmaz

ŞABAT ANLAMI NEDİR?

Sebt veya Şabat günü olarak geçen Yahudilerin özel günü, ara verme, sakin olma, dinlenme anlamları taşır. TDVİ Ansiklopedisi’ne göre Yahudilerin Allah’ın bu günde yaratma işine başladığı ve bugünde son verdiği belirtilir. İsrailoğlulları’na bu günde işe ara vermelerinin emredildiği aktarılıyor. Cuma gün batımından cumartesi gün batımına kadar devam eder.

Şabat gününün anlamı nedir

ŞABAT GÜNÜ YEMEK YENİR Mİ, NE YENİR?

Pişirmek yasak olduğu için yemekler genellikle bir gün öncesinden hazırlanır. Beyaz örtü, Şabat ekmekleri ve şarap tüketilir.

Editörün SeçtikleriGündem

Ortodoks Yahudi kadın Şabat günündeki yasakları nasıl aştığını anlattı” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Melisa Özgün Melisa Özgün

    Ne kadar garip

    Yanıtla
  • Pelin Bozyil Pelin Bozyil

    Kadın kendi dinini kandırıyor 😂

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir