Kilise olarak inşa edilen Kariye Cami 79 yıl sonra 6 Mayıs Pazartesi günü ibadete açılıyor
2020 yılında Ayasofya'nın ardından müzeden camiye geri çevrilmesi kararı alınan Fatih'te bulunan Kariye Cami restorasyonu bitti mi, ibadete açıldı mı sorularının cevapları araştırılıyor.
79 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye Cami’nin restorasyonu tamamladı. Açılış tarihi ve müzeden çevrilmesine dair detaylar haberimizde yer alıyor.
İBADETE AÇILDI MI?
Restorasyonu tamamlanan Kariye Cami, 6 Mayıs 2024 Pazartesi (yarın) ibadete açılıyor. Restorasyonunda Mozaik ve fresklerin özgünlüğünün korunmasına dikkat edilen yapıya mihrap ve halılar yerleştirildi.
KİLİSEDEN CAMİ’YE, CAMİ’DEN MÜZE OLMA SÜRECİ
İlk olarak 6’ncı yüzyılda kilise olarak inşa edilen Kariye Kilisesi, yapıldığı dönemden itibaren İstanbul’un fethine kadar pek çok kez restore edilmişti.
Fetih sonrası herhangi bir zarar görmeyen kilise, şehirde kiliseden camiye çevrilmesine karar verilen yapılar arasındaydı.
1511 yılında 2. Bayezid’in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi.
Atik Ali Paşa Cami veya Kariye Cami olarak bilinen yapı, ibadete açılması nedeniyle duvarlarındaki mozaikler ve freskler 2 cm kalınlığında ince bir alçı ile kapatıldı. Orijinal mimariye dokunmadan bir köşesine minare ve güneydoğu köşesinin iç kısmına da mihrap eklendi.
Yaklaşık 450 yıl cami olarak kullanılan yapı, 1945 yılında ulusal anıt ilan edilmesinin ardından Bakanlar Kurulu kararı ile 1948 yılında Müzeler İdaresi’ne bağlı müze olarak kullanılmaya başladı.
1947 yılından 1958 yılına kadar Byzantine Instute of Amerika ve Dummbarton Oaks Reserch tarafından restore edildi.
12 yıl süren bu restorasyon sürecinde Osmanlı dönemine ait eserler yapıdan çıkarılmış, dış narteks ve parakklesion da bulunan Osmanlı döneminden kalma altıgen döşeme tuğlaları sökülmüştür.
79 YIL SONRA YENİDEN EZAN SESİ DUYULACAK
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Kariye, 2020 yılı Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tekrar ibadete açılmasına karar verildi.
Kararname ile caminin yönetimini devralan Diyanet İşleri Başkanlığı, ibadete uygun hale getirilmesi için çalışmalarını yürüttü.
Yapının renklerine uygun minber caminin sağ tarafına yerleştirildi.