Hanya'yı Konya'yı görmek deyimindeki Hanya, Girit adasındaki bir şehirdir - Haber Jet

Hanya’yı Konya’yı görmek deyimindeki Hanya, Girit adasındaki bir şehirdir

Toplum içinde "Anya'yı Konya'yı görmek" olarak karıştırılan ancak doğrusu "Hanya'yı Konya'yı görmek" olan deyimin anlamı ve kökeni gündeme geldi. X'te bir kullanıcı deyimde kastedilen Konya'nın Girit adasında bulunan Gonia kasabası olduğunu belirtirken Hanya'nın da Girit'te bulunan bir liman kenti olduğunu ifade etti.

Hanya’yı Konya’yı görmek deyiminin kökeni X’te konuşuluyor.

HANYA’YI KONYA’YI GÖRMEK NE DEMEK?

TDK’ye göre Hanya’yı Konya’yı görmek deyiminin anlamı bir işin/olayın gerçek yönünü anlamak, aklının başına gelmesi, akıllanmak anlamlarına geliyor.

X’te bir kullanıcı, Google haritalardan bir görsel paylaşarak Hanya’nın Yunanistan’a bağlı Girit adasında bir liman şehri, Gonia’nın ise yine Girit’te bir kasaba olduğunu belirterek deyimin kökeninin bu olduğunu belirtti.

Hanya'yı Konya'yı görmek deyimindeki Hanya, Girit adasındaki bir şehirdir 2

Girit adasında bulunan Hanya, Osmanlı döneminde sürgün yeri olarak geçiyordu. Bu nedenle Hanya’ya sürgüne gönderilenler Hanya’yı Konya’yı görmek anlamında olan aklının başına gelmesi deyiminin kullanılmaya başlandığı söyleniyor.

Bir diğer hikaye ise Nail Tan’ın Türk Dili dergisi Nisan 2019’da yayımlanan ‘Deyim Araştırmalarına Katkılar On Deyim üzerine’ başlıklı yazısında yer alıyor.

Hanya'yı Konya'yı görmek deyimindeki Hanya, Girit adasındaki bir şehirdir 3

Tan’ın makalesinde yer verdiği hikayeye göre, Hanya’ya Konya’dan atanan acımasız bir valiye dayandırılıyor. Şehre gelir gelmez vergileri yükselten valiye karşı halk tepki göstermiş. Rum halkı vergilere sözlü olarak itiraz etmelerine rağmen valinin umurunda olmamış. Bunun üzerine bir gece yatsı namazı çıkışı valiyi fena halde dövmüşler. Vali güçlükle doğrulup evine doğru giderken arkasından bağıran halk, “Şimdi Hanya’yı Konya’yı anladın mı?” demiş.

Bu hikayeye göre deyimdeki Konya’nın İç Anadolu bölgesinde bulunan Konya olduğu anlaşılıyor. Ancak yukarıda bahsi geçen Konya’nın Girit adasındaki Gonia olması da mümkün görünüyor.

Sonuç olarak deyimin anlamı iki hikayede de aklı başına gelmek, akıllanmak anlamlarını taşıyor.

HANYA MI ANYA MI?

Halk ağzında “Anya” olarak telafuz edilse de doğrusu “Hanya”dır.

Editörün Seçtikleri

Hanya’yı Konya’yı görmek deyimindeki Hanya, Girit adasındaki bir şehirdir” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Ilgaz Altındağ Ilgaz Altındağ

    Rüya gibi bir yer

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir