En sıcak mayıs, dünyada 300'e yakın ölüme neden oldu - Haber Jet

En sıcak mayıs, dünyada 300’e yakın ölüme neden oldu

İklim krizinin yükselmesiyle birlikte rekor seviyelere ulaşan küresel ve bölgesel sıcaklar, mayıs ayından itibaren artarken birçok ülkede can kayıpları yaşanmasına neden oldu. Uzmanlar, sıcakların insan sağlığı üzerine etkisi ve sıcaklık artışı nedenli ölümlerin artacağına dair uyarıyor.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre Mayıs 2024, bugüne kadarki en sıcak mayıs ayı oldu. Buna bağlı olarak dünyanın pek çok yerinde sıcaklığa bağlı ölümler yaşandı.

Küresel sıcaklık rekoru bölgesel sıcaklık rekorunu da beraberinde getirirken, sıcaklığa bağlı ölümlerde artış yaşanmakta.

SICAKLIK NEDENİYLE 300’E YAKIN ÖLÜM

Meksika’da mayıs ayının son 15 gününde ülke tarihinin en yüksek sıcaklıkları kaydedilirken, 29 Mayıs-5 Haziran arasında 29 kişi aşırı sıcaklık nedeniyle öldü.

Mali’de nisan ayının ilk 4 gününde 102 kişi hayatını kaybetti.

Hindistan Yeni Delhi’de 29 Mayıs’ta 52,9 dereceyle tüm zamanların en yüksek sıcaklığı kaydedildi.

Odişa’da 38, Uttar Pradeş’te 33, Bihar’da 6, Racastan’da 12 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş’te en az kişi öldü.

Aşırı sıcaklar nedeniyle kaç kişi öldü?

SICAKLIK NEDENİYLE ÖLÜMLER ARTIYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel dergilerde yayımlanan çeşitli makalelere dayandırdığı açıklamaya göre, 2000-2004 ortalaması ile 2017-2021 ortalaması kıyaslandığında 65 yaş üstünde sıcaklıkla bağlantılı ölümler yaklaşık olarak yüzde 85 arttı.

2000-2019 yılları arasında dünyada ortalama 489 bin kişi sıcaklık nedeniyle hayatını kaybetti. Bu oranın yüzde 45,8’i Asya, yüzde 36,5’i Avrupa, yüzde 11,6’sı Amerika, yüzde 5,2’si Afrika, yüzde 0,8’i ise Okyanusya kıtasında kaydedildi.

İklim değişikliği ile birlikte Hindistan ve Pakistan’da sıcak hava dalgalarının görülme olasığı 30 kata yakın artış gösterdi.

Aşırı sıcaklıklar nelere sebep olur?

AŞIRI SICAKLAR NELERE SEBEP OLUR?

Yüksek sıcaklıkların insan sağlığına etkileri hakkında değerlendirmelerini AA muhabiriyle paylaşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, aşırı sıcakların ölümlere giden sonuçlarından bahsetti.

Sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 90’ı’nın 65 yaş üstünde görüldüğünü belirten Naharcı, ölüm risklerinin sıcaklık artışı olmayan bölgelere göre iki kart artacağına dair tahminlere değindi.

Sıcaklık artışının temel olarak vücutta sıvı kaybına neden oluyor. Sıcak çarpmaları sonucu ise baş dönmesi, kalp çarpıntıları, mide bulantısı, halsizlik ve ileri yaşlarda zihin bulanıklığı gibi etkilere neden oluyor.

Naharcı, Bu tip olumsuz koşulların ise kronik ya da ciddi hastalıkları olanlarda hayati riskleri arttırması konusunda uyarıda bulundu.

Sıcak çarpması vücuttaki ısı dengesini bozarken, Naharcı’nın açıklamasına göre araştırmacılar yüzde 70’in üzerinde nemin tehlikeli olduğunu belirtti. Yüzde 90 nem olan bir yerde hava sıcaklığının 25 derece olması bile ciddi hayati risklere neden olabilmekte.

En Sıcak Mayıs, Dünyada 300’e Yakın ölüme Neden Oldu

AŞIRI SICAKLARDA SAĞLIMIZI KORUMAK İÇİN NE YAPMALI?

Prof. Dr. Naharcı, günlük aktiviteleri havanın serin olduğu zamanlarda yapılması ve bunları yaparken çok zorlanılmamasının faydalı olacağını söylüyor.

Günlük tüketilen sıvı miktarının normale göre yüzde 30-40 oranında arttırılması, kafeinli içecekler gibi vücudun su kaybetmesine neden olan içeceklerden uzak durulması gerekiliyor.

Editörün SeçtikleriYaşam

En sıcak mayıs, dünyada 300’e yakın ölüme neden oldu” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Kardelen Kardelen

    İklim krizi böyle devam ederse yakında sıcaktan ölenlerin sayısı binleri bulabilir

    Yanıtla
  • Yağmur Yağmur

    Aşırı sıcaklara maruz kalmak nelere neden olur düşünmek bile istemiyorum. Nemle birlikte daha boğucu bir hava oluyor

    Yanıtla
  • Ayten Ayten

    Geçen sene bir tabloda bir yılda insanların ölme sebepleri paylaşılmıştı sıcaklık %1 idi şimdi kaç oldu acaba

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir