Atatürk'ün köpeği Foks'un hazin ölümü! Anıtkabir'de sergileniyor - Haber Jet

Atatürk’ün köpeği Foks’un hazin ölümü! Anıtkabir’de sergileniyor

Sokak hayvanları yasasına yönelik düzenlemeler ve ötenazinin gündeme geldiği dönemde Atatürk'ün köpeği Foks'un ölümü konuşuluyor. Doldurularak saklanan ve Anıtkabir'de sergilenen köpeğin ölüm nedeni ve saklanmasıyla alakalı konulara değiniliyor.

Başıboş köpek sorununa yönelik düzenlenen sokak hayvanları yasası tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Son olarak X’te Atatürk’ün köpeği Foks’un ölümü ile alakalı paylaşımlar gündem oldu.

ATATÜRK’ÜN KÖPEĞİ FOKS NASIL ÖLDÜ?

Atatürk’ün çok sevdiği Alp ve Alber isimli köpeklerinden sonraki köpeği olan Foks’un ölüm nedeni ve şekli sosyal medyada gündeme geldi.

Kurtuluş Savaşı esnasında ise Yunan komutanlardan birinin ortada kalan Alber isimli av köpeğini sahiplenmişti.

Alber’in ölümünden sonra çok üzülen Atatürk, teselliyi yeni köpeği Foks’ta buldu.

Atatürk'ün köpeği Fox ne oldu

Foks, Atatürk nereye gitse peşinden oraya gidiyor, yanından ayrılmıyordu.

X’te paylaşılan bir gönderide, “Atatürk’ün köpeği agresif davranışlar edinip elini ısırmıştı. Sonra onun izniyle vurularak itlaf ediliyor içi samanla dolduruluyor. Şu an Anıtkabir’de sergilenen de o köpektir.” Atatürk’ün köpeği Foks’un ölümü hakkında iddialarda bulundu.

Atatürk’ün o güne dair anılarına yer veren  kaynaklarda Atatürk’ün elini ısırdıktan sonra çiftliğe götürülerek kontrol altına alındığı bilgisi yer alıyor. Uyutularak veya gerekli testlerin yapılması için vurularak hayatına son verildiği ifade ediliyor.

Atatürk'ün köpeği Foks hangi cins

Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya isimli eserinde Foks’a dair detaylı bir bölüm bulunur. Orada, “sahibini ısıran köpekten artık hayır kalmadığına” Atatürk’ün inandırıldığını ve öldürülmesine onay verdiğini belirtiyor. Atatürk’ün sofrasında hizmet eden ve daha sonra anılarını yazan Cemal Granda ise benzer inanıştan bahsedildiği ancak Atatürk’ün onay verip vermediğini bilmediğini belirtiyor.

Daha sonra çiftlik müdürü veya baytarlar tarafından Atatürk’ün seveceği düşünerek Foks’un derisi yüzülerek içini samanla doldurup, gözlerine cam göz taktılar.

Olaydan haberi olmayan Atatürk’ün camekanda Foks’u canlı gibi görünce şaşırdığı ve bir süre baktıktan sonra çıkartılarak çiftlikte müsait bir yere gömülmesini talimat verir. Ancak Atatürk’ten habersiz doldurulan köpeğin saklandığı daha sonra Atatürk’ün ölümünden sonra arkadaşı Necdet Pençe’nin sakladığı ortaya çıkıyor.

Atatürk'ün köpeği Foks'un hazin ölümü! Anıtkabir'de sergileniyor 2

Atatürk’ün daha sonra “Foks esasında bana fenalık yapmak, canımı acıtmak için ısırmadı, öyle olsaydı ben onu hissederdim, o öyle bir köpek değildi. Onun içi o doldurulmuş halini içime sindiremedim” diye izahta bulunduğu belirtiliyor.

Kaynaklar Foks’un ölümünün konusunda çevre baskısının etkili olduğu ve Atatürk’ün Foks’un doldurularak saklanması konusunda haberi olmadığı konusunda hem fikir görünüyor.

ATATÜRK’ÜN KÖPEĞİ FOKS HANGİ CİNS?

Kahverengi ve erkek olan Foks’un sokak köpeği veya puanter cinsinde bir köpek olduğu konusunda iki görüş bulunuyor.

ATATÜRK’ÜN KÖPEĞİ ALP NE ZAMAN ÖLDÜ?

Atatürk, Bulgaristan Ataşemiliterliği’nden dönerken yanında Alp adını verdiği bir köpek getirdi. Alp, Atatürk’le Çanakkale savaşına katılmıştı.

ı. Dünya Savaşı’na tanıklık eden Alp’in ne zaman öldüğü bilinmiyor. Filistin’e doğru giderken ya yolda ya da muhabere esnasında Atatürk’ün köpeği Alp’i kaybettiği söyleniyor.

Editörün Seçtikleri

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir