6 milyon üniversite öğrencisi olan Türkiye’de ikinci öğretim kaldırılmışken Avrupa’da durum nasıl?
YÖK kararıyla devlet üniversitelerinin kapatıldı. Ayrıca mimarlık eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki kontenjanları azaltılırken istihdam odaklı yeni programlara ilave kontenjanlar verildi. Yeni alınan kararların ardından özellikle Avrupa'daki nüfusun üniversitelere ve üniversite mezunlarının işsizlik durumuna oranı merak ediliyor.
YÖK’ün aldığı kararları üniversite sonrası işsizlik oranlarının azaltılması ve istihdam odaklı bölümlere alan açılması açıklanan işsizlik oranıyla paralel bir gelişme olarak düşünülüyor. Türkiye’deki işsizlik oranları açıklanırken Avrupa ülkelerindeki oranlar da gündeme geliyor.
Türkiye’de yıllar içinde artan üniversite sayıları ve bölümlerdeki artan kontenjanlar üniversite mezunu işsiz sayısını arttırdı. Bugün açıklanan işsizlik oranıyla birlikte YÖK üniversiteler konusunda bazı kısıtlamalar getirerek üniversite sonrası istihdam sağlanabilecek bölümlere teşvik ediyor.
Türkiye ile çoğu konuda sıkça kıyaslanan Almanya ise hemen hemen yaklaşık nüfuslara sahip olmasına rağmen dünyada en düşük işsizlik oranlarına sahip ülkelerden biri.
Bunun oranın azlığı, üniversite eğitimine alternatif olarak öğrencilerin bir meslekte uzmanlaşabileceği kaliteli meslek liseleri olmasına bağlanıyor.
İKİNCİ ÖĞRETİM KAPATILDI MI?
Örgün öğrenimdeki bölümlerin akşam saatlerindeki olan eğitimine ikinci öğretim deniliyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, yaptığı açıklamada devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı.
Ayrıca mimarlık eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki kontenjanları azaltılırken istihdam odaklı yeni programlara ilave kontenjanlar verildi.
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE KAÇ?
TÜİK mayıs ayı işsizlik oranını ve iş gücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de işsizlik oranı, mayıs ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 oldu.
15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, mayısta 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bin kişi oldu.
Erkeklerde yüzde 7 kadınlarda yüzde 11 olarak tahmin ediliyor.
15-24 yaş grubu işsizlik oranı yüzde 15 olurken erkeklerde 12,8, kadınlarda yüzde 19,3 oldu.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ YÜZDE KAÇI İŞSİZ?
TÜİK’in son olarak 2022 yılında açıkladığı “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2022” haber bültenine göre, lisans mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,7 olarak gerçekleşirken ortalama iş bulma süreleri ise 13 ay gibi bir süre olarak belirtişmiş.
TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE OKUYAN ÖĞRENCİ SAYISI
YÖK 2022-2023 öğretim yılında açıkladığı verilere göre 6 milyon 950 bin 142 öğrenci bulunuyor. 2024 yılında ise üniversitelere öğrenci almak için 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade etti.
ALMANYA’DA KAÇ KİŞİ ÜNİVERSİTE OKUYOR?
Almanya’da üniversitelere kıyasla çoğu genç meslek liselerinde eğitim alarak erken yaşta iş hayatına atılıyor.
309’u devlet 114’ü özel olmak üzere toplamda 423 yükseköğretim kurumu bulunuyor.
2023-2024 öğretim yılı toplam öğrenci sayısı ise 2,8 milyondur. Bunun 458 bin 210’u uluslararası öğrencidir.
ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE SONRASI İŞSİZLİK ORANI YÜZDE KAÇ?
Güncel rakamlarla nüfusu 83,8 milyon olan Almanya dünyanın en düşük işsizlik oranına sahip ülkelerinden biri.Almanya’da 25 yaş üstü nüfusun işsizlik oranı yüzde 2,8 iken, Nisan 2024 genel işsizlik oranı yüzde 3,2 olarak belirlendi. Bu da toplam nüfusun 1,42 milyonuna denk geliyor.
Almanya’da 25-64 yaş aralığındaki insanların yüzde 32,3’ü lisans, yüksek lisans, doktora olmak üzere üniversite mezunudur.
AVRUPA GENÇ İŞSİZLİK ORANI
2024 yılı güncel verilere göre, Avrupa’da genç işsizlik oranı yüzde 14,4 olarak değerlendiriliyor. En düşük genç işsizlik oranı yüzde 5,8 ile Almanya, yüzde 7,1 ile Malta ve yüzde 7,5 ile Çekya’da görülmekte.
En yüksek oranlar ise yüzde 26, 5 ile İspanya ve yüzde 24, 2 ile İsveç’te kaydedildi.
İkinci öğretim çalışan öğrenciler için çok iyiydi
İkinci üniversiteler kapatılmamalı