Tacikistan’da başörtüsü yasağı nedeni belli oldu! Gerekçe olarak Tacik kültürünün korunması gösterildi
Tacikistan'da başörtüsü ve dini bayramların kutlanması yasağı, Tacik kültürünün korunması gerekçe gösterilerek yasalaştı. Yasa, yabancı kültürlere ait kıyafetlerin kullanımını, ithalatını ve satışını yasaklıyor.
Tacikistan’da başörtüsünü ve dini bayramları yasaklayan yeni yasa, Tacik kültürünü koruma amacı gerekçe gösterilerek yürürlüğe girdi.
TACİKİSTAN’DA BAŞÖRTÜSÜ NEDEN YASAKLANDI?
Tacikistan’da Müslüman nüfusun yaşamını doğrudan etkileyen yeni bir yasa onaylandı. 19 Haziran’da parlamentonun üst kanadı Milli Meclis tarafından kabul edilen yasa, başörtüsü kullanımını ve Ramazan ile Kurban bayramlarının çocuklar tarafından kutlanmasını yasaklıyor. Bu yasa, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalandı ve hemen yürürlüğe girdi.
Yasa, “Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamının yapılmasını” yasaklıyor. Bu yasağa uymayan bireyler ve kurumlar için yüksek para cezaları öngörülüyor. Bireyler için 740 dolardan, kurumlar içinse 5,400 dolara kadar cezalar belirlenmiş durumda. Hükümet yetkililerine ve dini otoritelere yönelik cezalar ise daha da yüksek.
Tacikistan’da başörtüsüne yönelik baskılar 2007’de başlamış, önce okullarda, daha sonra tüm kamu kurumlarında yasaklanmıştı. 2017 yılında kadınların Tacik kıyafetleri giymesi teşvik edilmiş ve 2018’de bu konuda 376 sayfalık bir kılavuz yayınlanmıştı. Ayrıca, sakal uzatma da gayri resmi olarak yasaklanmış ve binlerce kişinin sakalları polis tarafından zorla tıraş ettirilmişti.
Tacik hükümeti, bu yasalarla milli değerleri korumayı ve Tacik kültürünü yaşatmayı hedeflediklerini belirtirken, birçok insan hakları örgütü ve dini özgürlük savunucusu bu kararların bireysel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini savunuyor. Başörtüsü yasağı, ülkede büyük tartışmalara yol açarken, yasaların uygulanması konusunda nasıl adımlar atılacağı merakla bekleniyor.