Tacikistan Başkanı İmamali Rahman 1994 yılından beri görev yapıyor - Haber Jet

Tacikistan Başkanı İmamali Rahman 1994 yılından beri görev yapıyor

Başörtüsünü tamamen Tacikistan'ın Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Tacikistan Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olarak 1994 yılında seçildi. 1994 yılından beri cumhurbaşkanı olarak görev yapan İmamali Rahman, daha önceleri kadın ve erkekler için "uygun" kıyafet kurallarını denetlemek üzere bir komisyon kurmuştu.

Tacikistan başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenleme mecliste onaylandı. Başörtüsü yasağı ile birlikte zaten fiilen uygulanan yasaklar resmi olarak faaliyete geçti. Devlet Başkanı İmamali Rahman konuşuluyor.

İMAMALİ RAHMAN KİMDİR?

İmamali Rahman, 5 Ekim 1952 yılında Kulob, Tacikistan’da doğdu. Tacikistan Halkın Demokratik Partisi’nin lideri olan Rahman aynı zamanda 1994 yılından beri ülkenin cumhurbaşkanıdır.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler döneminde dünyaya gelen İmamali Rahman, 1971-1974 yılları arasında Sovyet Silahlı Kuvvetleri’nde görev aldı.

1982 yılında Tacik Devlet Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu.

Tacikistan Başkanı kim, İmamali Rahman kimdir?

1976-1988 yılları arasında Kulob – Dangara bölgesinde kolektif çiftlik birliği komite başkanı oldu. Ayrıca önemli devlet kademelerinde çeşitli görevlerde yer aldı.

Sovyetlerin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan etmek isteyen Tacikistan’da 1992 yılında iç savaş çıktı. Tacikistan İç Savaşı çıkınca mevcut Cumhurbaşkanı Rahman Nabiyev istifa etti. Ardından Ekberşah İskenderov, Yüksek Sovyet Başkanı olarak göreve geldi.

İskenderov, huzursuzluğu sona erdirme umuduyla birkaç ay sonra istifa etti.

Tacikistan Yüksek Sovyeti’nin bir dönem cumhurbaşkanlığını kaldırmasıyla geçici Meclis Başkanı olarak göreve İmamali Rahman geldi.

1992-1997 yılında süren iç savaşta Rahman yönetimine Birleşik Tacik Muhalefeti karşı çıktı. İç savaşta 100 bine yakın insan hayatını kaybetti.

Savaş devam ederken İmamali Rahman, 6 Kasım 1994 yılında  Tacikistan Cumhurbaşkanı seçildi.

Tacikistan dini ne, İmamali Rahman müslüman mı?

Nisan 1997’de suikast girişiminden kurtuldu, Ağustos 1997 ve Kasım 1998’de teşebbüs edilen iki darbe girişimini bastırdı.

6 Kasım 1999’da yüzde 97 oyla iki ve 6 Kasım 2006’da yüzde 79 oyla üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi.

Kültürüne ve köklerine dönme çağrısı yaparak Mart 2007’de soyadını Rahmanov’dan Rahman’a çevirdi.

Evli ve dokuz çocuk babasıdır.

İMAMALİ RAHMAN DİNİ İNANCI NE, MÜSLÜMAN MI?

İmamali Rahman 1997 yılının Mart ayında Hacca gitmiştir. Sünni Müslümandır.

DünyaGündem

Tacikistan Başkanı İmamali Rahman 1994 yılından beri görev yapıyor” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Zeynep Zeynep

    Hacca’da gitmiş ama başörtüsünü yasaklıyor dicem ama adamların genel olarak görünümle sıkıntısı var. Tek tipleştirme, komün düzen bir türlü yakasını bırakmayacak bu devletlerin.

    Yanıtla
  • Enes Enes

    Tacikistan’ın Türk mü?

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir