Japonya'daki Kürt sorunu, krize dönüşüyor! Ishi Takaaki konuyu ele alıyor - Haber Jet

Japonya’daki Kürt sorunu, krize dönüşüyor! Ishi Takaaki konuyu ele alıyor

Japon gazeteci Ishi Takaaki, PKK mensupları hakkında yaptığı paylaşımlarda Kürt kavramını kullanması nedeniyle tepki topladı. Daha önce PKK ile Kürt kavramının farkına vardığını söyleyen Takaaki, son günlerde sosyal medya paylaşımlarında özellikle Japonya'daki Kürtlerin yaptığı hırsızlıklara odaklanmış durumda.

Ekonomi muhabiri olan Ishii Takaaki, Japon ekonomisini, enerji politikasını ve teknolojisine dair haberleri derliyor. Son günlerde sık sık değindiği konu ise Japonya’daki Kürt sorunu oldu. Daha önce PKK sempatizanlarına dair videolar gündeme gelirken bu sefer Kürt halkının yaptığı hırsızlıklar üzerinde duruyorlar.

JAPONYA’DAKİ KÜRT SORUNU NE ZAMAN BAŞLADI?

Tarih 1990’ları gösterdiğinde 1980’lerden beri Japonya’da yaşayan İranlı Kürtlerin yanı sıra Türkiye’de yaşayan Kürtler de Japonya’ya gelmeye başladı.

Bu tarihten itibaren ülkeye girenlerin sayısı her geçen gün arttı.

İlk olarak Kürtler oturma izinleri olmamasına rağmen JR Warabi istasyonu çevresine yerleşmeye başladı. Tokyo’ya oldukça yakın bir yeri tercih eden halk, Saitama Eyaletindeki Kawaguchi Şehri’ne de yerleşmiştir.

Bu bölgede Kürtlerin çok olması nedeniyle kendi aralarında “Warabistan” adını bile kullanmaktadırlar.

japonyada kürtler hangi bölge

JAPON GAZETECİ ISHİ TAKAAKİ PKK DESTEKÇİLERİ HAKKINDA KONUŞTU

Ekonomi muhabiri olan Ishi Takaaki, Japon halkının önceliklerini gözeterek konu hakkında açıklamalarına devam ediyor.

“Japonya’da yaşayan bir Kürt çocuğunun hırsızlık yaptığından şüphelenilen bir videosu var ama bunlar benzer değerlere sahip insanlar olduğu için bunu garip bulmuyorum. Bunun eleştirilmesi gerekiyor ama bunu neden onayladıklarını bilmiyorum. Japonya’da yaşayan Kürtler PKK’yı destekliyor ve savunuyor.” açıklaması, PKK destekçileriyle bir savaş içerisinde olduğunu gösteriyor.

İşte bir paylaşımındaki cümleleri, “Bir yıldır Kürt terör örgütü PKK’yı inceliyorum ve bu tüyler ürpertici. Çocukları kaçırıp askere çevirmek gibi tüyler ürpertici şeyler yapıyor. Bu organizasyon Saitama’da faaliyet göstermektedir. Japonya’da yaşayan Kürtlerin pek çok destekçisi var. Ancak Japon polisinin durumu çözmek için herhangi bir eylemde bulunduğuna dair bir işaret yok.”

japonya kürt sorunu

Japonya’da Kürt halkının PKK ile nitelendirilmesi oldukça sorunlu bir durum. Ancak konuyla ilgili yaptığı paylaşımlarda Takaaki, PKK destekçisi olan, hırsızlık yapan ve “çingene gibi” benzetmesi yaptığı kişiler hakkında paylaşımlar yapmaya devam ediyor.

“Gizlice nefreti nefreti kışkırtan insanların hepsi birbirine benziyor. Sanırım bunu gizlice yapıyorlar çünkü bir şeyden dolayı kendilerini suçlu hissediyorlar. Sinsi nefret.” gibi olumsuz yorumlar alsa da Ishi Takaaki, “Umurumda değil ama bir Kürt adamın Instagram’ında senin bir fotoğrafın vardı. Onu bulmak için elinizden geleni yapın. Kendimi ifşa edecek hiçbir şey yapmıyorum. Sadece gizlice değil, siz de Kürt halkının tuhaf Instagram paylaşımlarının kurbanı olacaksınız. Acı gülümseme” açıklamalarına devam ediyor.

japonya kürt nüfusu ne kadar kürt var

Ishi Takaaki hakkında dış basında şu olay yer aldı,

İlgili Haberler

“26 Eylül 2023’te Kawaguchi şehrinde yaşayan 30’lu yaşlarındaki bir Kürt, Kawaguchi Karakolunu ziyaret ederek, “Gazeteciler Kürtler hakkında kötü konuşuyor” ve “Polis konuşmayı bırakmalı, yoksa onları öldüreceğim” dedi. iki hafta sonra “cesedi buraya getireceğim” dedi ve korkutma şüphesiyle olay yerinde tutuklandı. Ishii, işlettiği bir web sitesinde “gazeteci” olduğunu iddia etti ve tutuklanmasının ertesi günü bunun ölüm tehdidi olduğunu iddia eden bir şikayette bulundu. Gözaltı talebi kabul edilmedi ve şüpheli iki gün sonra serbest bırakıldı ve Ekim ayında herhangi bir suçlamada bulunulmadı . Ishii, sosyal medyada ve kendi web sitesinde bir polis memurunun kendisinden bu olay nedeniyle taşınmayı düşünmesini istediğini belirterek, “Polis bir Japon vatandaşı olarak güvenliğimi korumuyor ve yabancı suçluların çıldırmasına izin veriyor.” dedi. Suçu bana yüklemek tuhaf olurdu.” Bu olayın arka planında “Japonya’nın adalet sisteminin yabancılara karşı hoşgörülü olmaması” ve savaşın bitiminden sonra “yabancılara karşı nazik olun” yönünde güçlü bir baskı oluşması ve herhangi bir hazırlık yapılmaması yer alıyor. Durumun böyle olmadığını ve Japon hükümetinin yabancılara yönelik çalışma kapsamını kademeli olarak genişletmesinin ” son derece tehlikeli” olacağını ileri sürüyorlar.”

JAPONYA’DA KÜRT NÜFUSU ARTIYOR

1990’lardan sonra buraya yerleşmeye başlayan Kürtlerin sayısının 5 bin civarı olduğu resmi kayıtlarda bulunsa da Japon halkı çok daha fazla olduğunu vurguluyor.

japonya kürt sorunu pkk eylemleri
Ishi Takaaki

JAPONYA’DA KÜRT KIZ ÇOCUĞUNUN HIRSIZLIK YAPTIĞI ANLAR KAMERALARA YANSIDI

Ishi Takaaki, kendisine gelen bir yorum üzerine çocuklara yaptırılan hırsızlık hakkında konuştu.

“Kürt hırsızları mı? Çıplak ayaklı kız videosunun anlatımı. Yerel perakendecilerin ve bakıcıların hikayelerinin özeti.
Çocuklara çok fazla saldırmak istemiyorum.
Kürt çocuklarının son çalışma tarzı. Marketlerde ve süpermarketlerde. Çocuğun ergenlik çağındaki ablaları ve kuzenlerinin de aralarında bulunduğu toplam 4-5 kişi, çocuğu kollarında taşıyarak birkaç çocukla birlikte mağazaya girerek küçük çocuğu hırsızlık yapmaya zorluyor. Onu kollarımda taşıyorum ve bebek arabasıyla dışarı çıkarıyorum, böylece yalınayak oluyor. Erkekler ve kadınlar ayrı ayrı hareket ediyor ama bir grup erkek çocuk da var.
Grup ilişkileri kız kardeşleri, kuzenleri, erkek kardeşlerin klanlarını veya sadece aynı apartmanda yaşayan Kürtleri içerir. Çocuklar, eğer küçüklerse bu durumdan sıyrılabileceklerini düşünüyorlar. Çingene gibi davran.
Ürün dokunuşta yapışkandır. Cadılar Bayramı ve Yılbaşı gibi mevsimlik ürünler en iyi oyuncaklar gibi görünüyor. Ve hedef tatlılar. Git ve küçük çocuğun çalmasına izin ver. Ona ailesinin orada olup olmadığını sorduğumda yalan söyledi ve “Evet” dedi.
Mağaza personeline Kürt çocuğu hakkında şikayette bulunduğumda bile mağaza korkudan çocuğa aldırış etmeden görmezden geldi. Japonca konuşabilen daha büyük bir çocuğa “Satın almak istemiyorsan dokunma” dediğimde bana dik dik bakıyor ve “Ben satın alacağım!” diye yanıtlıyor ama satın almıyor. O, hüküm giymiş bir hırsızdı ve mağazaya parayla girmedi.
Kawaguchi’de bazı mağazalar, yanlarında bir veli olmadığı sürece ortaokul öğrencilerinin ve daha gençlerin girişini yasaklıyor. Aptalca, gün içinde etrafta dolaşan tek çocuk Kürtler, dolayısıyla mağazanın elbette işaretleri var.
Burası Japonya mı?”

Başka bir paylaşımda konum da belirterek şunları söylüyor,

“Kawaguchi; Can Do, Seria, Watts ve Aeon’un da aralarında bulunduğu Kürt Çocukları’na yürüme mesafesindedir; dolayısıyla buraların etrafından dolaşırsanız hırsızlık hikayeleri duyarsınız. Zaten birçoğundan çok şey dinledim.”

Elbette konuyla ilgili böyle olmadığını söyleyen çok fazla kişi bulunuyor. Ama gazeteci Ishi Takaaki, Japon halkını ön planda tutarak terör örgütü PKK destekçisi olan Kürtlerin ülkeden gönderilmesi gerektiğini savunuyor.

japonyadaki kürt sorunu

DESTEKÇİLERİ DE BULUNUYOR

Halklar arası ayrımcılığı görmezden gelmeyen başka gazeteciler için Kürtlerin, Japonya’ya uyum sağlamak için çok çabaladıklarını söylüyor.

Bir yerel destek grubunun temsilci direktörü Ryuo Nukui, “Japonya’daki Kürt Vatandaşlarla Birlikte” diyor ve ekliyor, “Şu ana kadar yaşadığım sorunlar arasında dairemdeki gürültü ve çöplerin nasıl atılacağı yer alıyor. İnsanlar bazen çok fazla gürültü çıkaran modifiyeli arabalarından ve geceleri marketlerin önünde toplanıp sohbet etmelerinden korkuyordu.”

Daha önce PKK eylemlerinin de yapılması nedeniyle halkın nefretinin doğduğuna dikkat çekiyor.

japonya warabistan kürt sorunu

DünyaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir