İsrail'le iyi ilişkileri eskiye dayanan Azerbaycan, İsrail Bağımsızlık Günü'nü kutladı - Haber Jet

İsrail’le iyi ilişkileri eskiye dayanan Azerbaycan, İsrail Bağımsızlık Günü’nü kutladı

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın resmi X (Twitter) hesabından İsrail'in Bağımsızlık Gününü kutladığı bir paylaşım yaptı. Azerbaycan, daha önce olduğu gibi 7 Ekim sonrasında da İsrail'e desteklerini ve ilişkilerini devam ettiriyor. Bu nedenle Azerbaycan neden İsrail'i destekliyor sorusunun cevabı sıklıkla araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

7 Ekim’den bu yana şiddetini arttırarak devam eden İsrail’in Filistin saldırıları ve sistematik bir şekilde sivil halkı öldürmesi dünyada ve ülkemizde protesto ediliyor. Ülkelerin duruma tepkisi ise genelde politik ve dış ilişkiler bağlamında gerçekleşiyor. Türkiye ile kardeş ülke olarak anılan Azerbaycan’ın İsrail’e desteği uzun yıllardır biliniyor. Bu nedenle akıllara Azerbaycan İsrail’i neden destekliyor sorusu gelmekte.

Azerbaycan’ın İsrail’e karşı tutumunu ele almak için biraz geçmişe giderek Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan ederek ayrıldığı döneme 1991 yılına kadar gitmek gerekiyor.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ilk tanıyan Türkiye olurken ikincisi İsrail’di.

Buna ek olarak her iki tarafın ortak noktası bulundukları bölge ve kurdukları ilişkiler hususunda çıkar birliğinin olması.

AZERBAYCAN İSRAİL BAĞIMSIZLIK GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Son olarak Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı X platformu üzerinden Ulusal İsrail Bağımsızlık Günü’nü kutlayarak dostluk ilişkilerine vurgu yaptı.

Pek çok kullanıcı bu paylaşıma anlam veremese de İsrail ile Azerbaycan ilişkileri içinde ekonomi, dış politika gibi pek çok konuda anlaşmaya da dayanan çıkar birliğine dayanıyor.

Daha önce iki taraf arasındaki ilişkiyi anlatan en iyi yorum Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından  “İlişkilerimiz buzdağına benzer, göründüğünden çok daha derindir.” sözleriyle yapılmıştı.

İsrail’le Iyi Ilişkileri Eskiye Dayanan Azerbaycan, İsrail Bağımsızlık günü’nü kutladı

AZERBAYCAN İSRAİL’İ NEDEN DESTEKLİYOR?

Azerbaycan bağımsızlığını ilan ettiği günden bugüne İsrail ile diplomatik ilişkileri sürmektedir ancak taraflar arasındaki ilk resmi görüşme 2007 yılında İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Bakü’ye ziyaretiyle gerçekleşti.

Yıllar içinde resmi temaslara devam eden iki tarafın kurduğu ilişki ileri boyuta taşındı. İsrail’in petrol ihtiyacının yüzde 40’ı Azerbaycan tarafından sağlanıyor. Azerbaycan, stratejik konumunun yanı sıra İran ve Rusya ile mücadelesinde İsrail’den destek görüyor.

İsrail’le Iyi Ilişkileri Eskiye Dayanan Azerbaycan, İsrail Bağımsızlık günü’nü kutladı

İsrail, Karabağ konusunda Ermenistan’ı destekleyen Rusya’ya karşı Azerbaycan’ı destekleyiyor. Yine aynı sebeple iki devlet İran’a karşıda birlik sağlamış durumda.

Petrol ve siyasi ayağının yanı sıra İsrail’in askeri ihracatının yüzde 17’si’de yine Azerbaycan üzerinden yapılıyor.

Azerbaycan’ın İsrail’e desteğini sürdürme nedeni bölgede çıkarlarını korumak adına önem arz ettiği görülüyor.

Dünya

İsrail’le iyi ilişkileri eskiye dayanan Azerbaycan, İsrail Bağımsızlık Günü’nü kutladı” haberine 2 yorum yapıldı.

  • İsmail İsmail

    Bölgesel çıkarlar yine insanlık dramından üstün geldi.

    Yanıtla
  • Ceyda Ceyda

    Bir tarafta soykırım olurken soykırımı yapan devletin bağımsızlık günü kutlanıyor…ne acı…

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir