İngiltere'de Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin eden Kıbrıs Türkü Nesil Çalışkan, İşçi Partisi'nden parlamentoya girdi - Haber Jet

İngiltere’de Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin eden Kıbrıs Türkü Nesil Çalışkan, İşçi Partisi’nden parlamentoya girdi

İngiltere'de 4 Temmuz'da yapılan yerel seçimler sonucunda parlamentoya girenler arasında İşçi Partisi'nden giren Türk-Kıbrıs asıllı Nesil Çalışkan'da yerini aldı. Çalışkan'ın yemin töreni esnasında Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin ettiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

İngiltere 4 Temmuz’da genel seçimlerde Avam Kamarası’na 25 Müslüman vekil girmeye hak kazandı. Milletvekilleri, dini inançlarına göre belirlenen yemin metni ve kutsal kitabına el basarak yemin töreni gerçekleştirdi. İşçi Partisi’nden parlamentoya giren Kıbrıs Türkü Nesil Çalışkan, Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin etti.

NESİL ÇALIŞKAN KİMDİR?

1988 veya 1989 yılında Türk-Kıbrıs kökenli bir ailede doğan Nesil Çalışkan, Londra’da büyüdü.

2010 yılında lisans eğitimini Reading Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Ardından 2012 yılında London Schol of Economics’te Siyaset ve İletişim alanında yüksek lisansını tamamladı.

2010-2011 yıllarında demokrasi ve kampanyalardan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev aldı ve 2010 yılında Birleşik Krallık öğrenci protestolarına katıldı.

Henüz 15 yaşında İşçi partisine katılan Çalışkan, 2004 yılından bu yana her seçim döneminde İşçi Partisi’nin kampanyasını yürüttü.

Nesil Çalışkan kimdir, Türk mü? Nesil Çalışkan nereli, ne iş yapıyor? İngiltere'de Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin eden milletvekili kim?

2015 Haziran-Aralık ayları arasında Avam Kamarası’nda Parlamento Araştırmacısıydı ve 2016’dan 2018’e kadar NHS’de görev üstlendi.

2018’de 28 yaşındayken, 8 yıldır yönetiminde bulunan Doug Taylor’ı yenerek Enfield Konseyi Lideri seçildi ve buradaki ilk kadın ve ilk Kıbrıslı Türk konsey lideri oldu. Aynı zamanda ülkedeki en genç konsey lideriydi.

4 Temmuz’daki seçimlerde İşçi Partisi’nden Milletvekili seçilerek Avam Kamarası’na girdi.

Akademisyen Emre Çalışkan ile evli ve bir çocuk annesidir.

Annesi Alev Cazimoğlu Enfield Konseyi üyesidir.

İngiltere'de milletvekilleri nasıl yemin ediyor? İngiltere'nin dini ne, yönetim şekli?

İNGİLTERE’DE MİLLETVEKİLLERİ NASIL YEMİN EDER?

İngiltere’de 1978 yılından beri  “Yüce tanrıya yemin ederim ki Majesteleri Kral Charles’a, mirasçılarına ve haleflerine yasalara göre sadık kalıp gerçek bağlılığımı sürdüreceğim. Tanrı yardımcım olsun.” yemini okunuyor.

Bunun dışında, yemin metni seçilen vekillerin dini inancı ve yerel dinlerine göre farklı şekilde hazırlanıyor. Dini inancı olmayanlar sadece Kral’a yemin ederken, farklı dinlere mensup vekiller, kendi kutsal kitaplarına el bastı.

Bu durumda Hindu bir vekil Gita’ya el basarken, Müslüman bir vekil Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin ediyor.

DünyaGündem

İngiltere’de Kur’an-ı Kerim’e el basarak yemin eden Kıbrıs Türkü Nesil Çalışkan, İşçi Partisi’nden parlamentoya girdi” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Ali Ali

    İngiltere’nin dini ne

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir