Cezayir'de cinsiyet değiştirme ameliyatı yasal değil - Haber Jet

Cezayir’de cinsiyet değiştirme ameliyatı yasal değil

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na İtalyan boksör Angela Carini, maça çıktığı Cezayirli boksör Imane Khelif karşısında geri çekildi. İtalyan boksörün maç çıkışı verdiği röportaj sonrası dünya basınında Khelif'in trans birey olduğu iddia edilerek biyolojik erkek birinin kadınlarla yarıştırılması konusu tartışmalara yol açtı. Bir kesim Cezayir'de cinsiyet değiştirmenin yasal olmaması nedeniyle iddiaların karalama kampanyası olduğu düşünüyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise Khelif'in yarışmaya uygun olduğunu belirtti.

Cezayirli boksör Imane Khelif ile gündeme gelen cinsiyet tartışmaları Cezayir’de cinsiyet değiştirme ameliyatının yasal olup olmadığını akıllara getiriyor.

CEZAYİR’DE CİNSİYET DEĞİŞTİRMEK YASAL MI?

Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’de eşcinsellik yasal olmamasının yanı sıra 2 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. Eşcinsel ilişkiler de yasak kapsamına giriyor.

Buna ek olarak cinsiyet değiştirmek, cinsiyet değiştirme ameliyatı olmak da yasal değil.

Cezayir'de cinsiyet değiştirme ameliyatı yasal mı

Cezayir Ceza Hukuku’na göre eşcinsel davranışlar, 2 ay ile iki yıl arasında hapis cezası ve 500 ile 2000 Cezayir dinarı para cezasıyla cezalandırılıyor. Ayrıca “toplum ahlakına aykırı davranış, hemcins biriyle doğaya aykırı bir eylem” oluştuğunda ceza, 6 ay ile 3 yıl arasında değişiyor ve 1000 ile 10.000 Cezayir dinarı para cezası veriliyor.

CEZAİR MÜSLÜMAN MI?

Neredeyse 100 yıl süreyle Fransız sömürgesi olan Cezayir nüfusunun yüzde 99’dan fazlası Müslüman olduğu biliniyor. İslam’ın baskın din olduğu ülkede yüzde 0,1 oranında Hristiyan da bulunuyor.

Cezayir anayasasına göre bütün dinlere özgürlük tanınır. İmamlar, papazlar ve hahamlar Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı devlet memurlarıdır. 2005 yılı itibarıyla şeriat hukuku orta dereceli okullarda zorunlu hale getirildi.

İslam resmi devlet dini olarak kabul ediliyor.

IMANE KHALİF CİNSİYETİ TARTIŞMALARI

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları boks dalında yarışan Imane Khelif’in cinsiyetinin ne olduğu tartışma konusu oldu.

Cezayirli boksör Imane Khelif’in biyolojik erkek ve trans bir kadın olmadığı belirtildi. Khelif’in çocukluk fotoğrafları paylaşılarak yayılan trans birey iddiaları yalanlanırken Cezayir’de eşcinsel eylemler ve cinsiyet değiştirme ameliyatının yasak olduğuna değiniliyor.

Imane Khelif cinsiyeti ne

İtalyan rakibinin geri çekilmesi sonrası Imane Khalif’in 2023 Dünya Boks Şampiyonası’ndan ‘cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere’ bazı testlerden geçemediği trans birey tartışmaların dayanağını oluşturdu.

Türkiye Boks Federasyonu, Busenaz Sürmeneli’nin muhtemel rakiplerinden biri olan Imane Khalif’in diskalifiye edilmesi için Olimpiyat Komitesi’ne başvuru yaptı ancak reddedildi.

ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİ (IOC) IMANE KHELİF KARARI

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Imane Khelif’in yapılan incelemeler ve testler sonucunda yarışmacının 2024 Olimpiyatlarında kadınlar kategorisinde yarışmaya uygun olduğunu belirtti.

Imane Khelif kadın mı erkek mi

IOC yayınladığı bildiride “2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda yarışan iki kadın sporcu hakkında raporlarda yanıltıcı bilgiler gördük” ifadesinde bulundu. İçinde Imane Khelif’inde olduğu iki sporcunun Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Boks Birliği Şampiyonası ve IBA onaylı diğer turnuvalarda uzun yıllardır yarıştığını belirtti.

2023’teki yarışlardan men edilmesine ise, iki sporcunun “IBA’nın ani ve keyfi kararının kurbanı oldular. 2023 IBA Dünya Şampiyonası’nın sonuna doğru, herhangi bir yasal süreç olmadan diskalifiye edildiler” açıklamasında bulundu.

DünyaEditörün Seçtikleri

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir