ABD Başkanı Biden 25. ek madde uygulanarak görevden alınabilir mi? - Haber Jet

ABD Başkanı Biden 25. ek madde uygulanarak görevden alınabilir mi?

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini açıkladı. ABD Başkan adayı olarak ise yardımcısı Kamala Harris'e destek verdi. Demokrat Parti'nin temsilcisi Biden hakkında bazı isimler Anayasa'nın ek 25. maddesi yoluyla zorla görevden alınmasını öneriyor.

Joe Biden’ın ABD Başkanlık yarışından çekilmesiyle, Biden’ın şimdiki konumu ise tehlikeye düştü. ABD Başkanı Biden’ın görevden alınmasına yönelik konular gündeme geliyor.

JOE BIDEN 25. MADDEYLE GÖREVDEN ALINABİLİR Mİ?

ABD Anayasası’na ek madde olarak giren 25. madde, ilk olarak 1967 yılında yürürlüğe girdi.

ABD Başkanı’nın ülkeyi yönetememe durumu, başkan yardımcısının başkanın yerine geçmesi hakkında olmak üzere ABD başkanının görevden alınmasına ilişkin 2. maddeye ek olarak getirildi.

Buna göre ABD Başkanı’nın görevini yerine getiremeyeceğine kanaat edilirse başkan görevden alınır ve yerine geçiçi olarak görevi devrelacak başkan yardımcısı geçer.

ABD Başkanı Biden 25. ek madde uygulanarak görevden alınabilir mi? 2

Cumhuriyetçiler, Joe Biden’ın yeniden seçilmek ve görevini yerine getirmek için uygun olmadığı gerekçesiyle 25. ek maddenin uygulanmasını istiyordu.

Biden’ın görevden alınmasında gerekli maddenin uygulanması için Başkan yardımcısı Kamala Harris’in alacağı başkanı görevden alma kararına salt çoğunluğun destek vermesi gerekiyor.

Harris böyle bir talepte bulunursa, Biden Kongre’ye bir mektup göndererek itiraz edebilme hakkına sahip.

Başkan yardımcısı ve kabine üyeleri ise kararlarını savunmak için 4 gün süre veriliyor. Bu sürenin sonunda Kongre’de yapılan oylamada her iki kanattan 3’te 2 destek alınırsa Başkan görevden alınabilir.

ABD Başkanı Biden 25. ek madde uygulanarak görevden alınabilir mi? 3

JOE BİDEN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

ABD Başkanı ve Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklama ile adaylıktan çekildiğini açıkladı. Başkan adayı olarak ise yardımcısı  Kamala Harris’i desteklediğini açıkladı.

Dünya

ABD Başkanı Biden 25. ek madde uygulanarak görevden alınabilir mi?” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Doğukan Çaylak Doğukan Çaylak

    Joe Biden adaylıktan neden çekildi

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir