2024 Olimpiyatları'nda Busenaz Sürmeneli'nin rakibi trans boksör, 2023 Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti - Haber Jet

2024 Olimpiyatları’nda Busenaz Sürmeneli’nin rakibi trans boksör, 2023 Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmişti

Trans olması ile gündeme gelen Imane Khelif, Türk boksörümüz Busenaz Sürmeneli ile müsabakada karşılaşacak. Sosyal medyada bu müsabakanın eşit şartlarda olmadığını düşünen birçok kişi ise müsabakanın iptalini talep etmiş durumda.

2024 Paris Olimpiyatları’nda, Türk boksör Busenaz Sürmeneli’nin çeyrek finaldeki rakibi olan Cezayirli boksör Imane Khelif’in cinsiyet durumu, spor dünyasında büyük bir tartışma yarattı.

Khelif’in, 2023 Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmesi ve ardından yeniden turnuvalara katılma hakkı kazanması, bu tartışmanın merkezinde yer aldı.

Imane Khelif kadın mı

IMANE KHELİF KİMDİR?

Cezayirli boksör Imane Khelif, 2023 yılında cinsiyet uygunluk testinde başarısız olarak diskalifiye edilmişti.

Fakat Khelif, bu durumla mücadele ederek turnuvalara yeniden katılma hakkını elde etti.

Paris 2024 Olimpiyatları’nda, İtalyan boksör Angela Carini ile karşılaştı.

Maçın 46. saniyesinde Carini’nin maçı gözyaşları içinde terk etmesi, Khelif’in cinsiyet durumu hakkındaki spekülasyonları yeniden alevlendirdi.

olimpiyatlarda geri çekilen boksör kim

Carini’nin maçı bırakma kararı, İmane Khelif’in cinsiyetinin kadın olup olmadığı konusundaki soruları yeniden gündeme getirdi.

İtalyan boksörün maçtan çekilmesinin ardından, Khelif’in kimliğiyle ilgili tartışmalar yoğunlaşırken, sosyal medyada ve boks dünyasında bu konu geniş çapta ele alındı.

Imane Khelif diskalifiye mi oldu

IMANE KHELİF NERELİ?

Cezayirli olan Imane Khelif, uluslararası boks sahnesinde ilk kez 2018 yılında New Delhi’de düzenlenen AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’na katıldı.

Turnuvada ilk turda elenen Khelif, 17. sırada yer aldı. 2019 yılında Rusya’da yapılan AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda Cezayir’i temsil etti fakat ilk turda Natalia Shadrina’ya karşı mağlup olarak 33. sırada tamamladı.

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları’nda hafif sıklette Cezayir’i temsil eden Khelif, çeyrek finalde İrlandalı Kellie Harrington tarafından yenildi. Bu performansı, Khelif’in uluslararası arenada tanınmasını sağladı.

Imane Khelif cinsiyeti nedir

İlgili Haberler

IMANE KHELİF ERKEK Mİ?

Imane Khelif’in 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmesi, uluslararası spor camiasında büyük bir tartışmaya yol açmıştı.

Diskalifikasyon gerekçesi olarak Khelif’in cinsiyet uygunluk testinde başarısız olması gösterilmişti.

Bu durum, Khelif’in olimpiyatlarda yarışma hakkını etkilemiş ve spor dünyasında geniş çapta tartışmalara neden olmuştur.

Paris 2024 Olimpiyatları’ndaki son gelişmeler, Khelif’in cinsiyetinin kadın mı, erkek mi yoksa trans mı olduğuna dair soruları tekrar gündeme getirdi.

trans boksör olimpiyat olayı nedir

OLİMPİYATLARDAKİ TRANS BOKSÖRE J.K. ROWLING’TEN TEPKİ GELDİ!

2023 Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda cinsiyet uygunluk testinden başarısız olduğu gerekçesiyle diskalifiye edilen Cezayirli boksör Imane Khelif’in durumu, spor dünyasında geniş çaplı tartışmalara neden oldu.

Ünlü yazar J.K. Rowling, Khelif’in durumu ile ilgili sert eleştirilerde bulundu. Rowling, spor alanında cinsiyet politikalarının doğru bir şekilde uygulanmadığını savundu ve özellikle kadın boks sporunda erkek sporcuların yer almasının toplumdaki cinsiyet eşitsizliğini artırdığını ifade etti.

kadın bokstaki erkek boksör kim

Rowling, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün olimpiyatlarda bir genç kadın, ringe çıkmasına izin verdiğiniz bir erkek tarafından toplumun içinde şiddete uğradı. Spor bu değil. Kadın düşmanısınız.”

Rowling, bu durumun spor dünyasındaki kadınların karşılaştığı zorlukları gözler önüne serdiğini belirterek, şu eklemeyi yaptı:

“Yeni erkek hakları hareketimizi herhangi bir resim daha iyi özetleyebilir mi? Kadın düşmanı bir spor kuruluşu tarafından korunduğunu bilen ve az önce kafasına yumruk attığı ve yaşam hırsı paramparça olduğu bir kadının acısından keyif alan bir erkeğin sırıtışı.”

Bu açıklamalar, Khelif’in ve benzer durumdaki sporcuların yaşadığı zorlukları ve sporun cinsiyet eşitliği konusundaki rolünü yeniden sorgulayan bir tartışma başlattı.

BiyografiGündemSpor

2024 Olimpiyatları’nda Busenaz Sürmeneli’nin rakibi trans boksör, 2023 Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmişti” haberine 1 yorum yapıldı.

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir