Jin jiyan azadi anlamı ve sözün sahibi tartışma konusu oldu - Haber Jet

Jin jiyan azadi anlamı ve sözün sahibi tartışma konusu oldu

61saat'in haberine göre, Trabzon'da gerçekleşen yürüyüşte Jin Jiyan Azadi sloganı atıldı ve genç bir kadın bu duruma tepki gösterdi. Gösteride Jin Jiyan Azadi sloganının kimi sözü olduğu tartışılırken gerilim arttı. Genç kadın sadece kadınlar için yürüyüş yaptığını, bölücü terör örgütü için yapmadığını söyleyerek olay yerini terk etti.

Ülkemizde yaşanan elim olaylar silsilesinde ne yazık ki şahit olduğumuz kadın cinayetleri, çocuk istismarı, hayvan katliamlarına tepkiler büyümeye devam ederken ülkenin farklı şehirlerinde çeşitli yürüyüşler gerçekleşiyor. Trabzon’da gerçekleşen yürüyüş esnasında atılan slogan jin jiyan azadi ne demek?

JİN JİYAN AZADİ NE DEMEK?

2000’lerde Kürt kadınlarının politik aktivitelere yönlenmesi için söylendiği ifade edilen jin jiyan azadi kürtçe 3 kelimeden oluşur.

Kadın, yaşam, özgürlük anlamına gelen jin jiyan azadi sloganının Abdullah Öcalan’ın sözü sonrası bu şekilde çok daha fazla söylenir olması nedeniyle bölücüler tarafından kullanıldığı kabul edilmekte.

8 Mart Kadınlar Günü’ne pek çok kadının katılmak istememesine sebep olan sloganlardan biri diyebiliriz.

Trabzon’da gerçekleşen yürüyüş esnasında bu sloganın hem Türkçe hem Kürtçe olarak atılması sonrası genç bir kadın olaya tepki gösterdi.

Ortamda oluşan kısa süreli gerginlik sonrası yaşananlara dair video ise bulunmuyor.

jin jiyan azadi ne demek

JİN JİYAN AZADİ KİMİN SÖZÜ?

Kürtçe 3 kelimeden oluşan Jin Jiyan Azadi, “Kadın, Yaşam, Özgürlük” demek.

Oldukça masum görülen ve videoda da bunu savunan birilerinin olduğunu görüyor olsak da aslında bu sözün doğuşu bölücü terör örgütü üyeleri tarafından yapıldı.

Bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan tarafından söylenmesiyle HDPliler tarafından da sıklıkla söylenir bir slogan olmuştur.

İlgili Haberler

jin jiyan azadi kimin sözü öcalan selahattin demirtaş

KADIN YAŞAM ÖZGÜRLÜK SÖZÜ ÖCALAN’LA İLGİSİ

Kürtçe bir slogan olan Jin Jiyan Azadi’nin Türkçe’si olan Kadın Yaşam Özgürlük, 2000’li yılların başlarında YPJ birlikleri tarafından yapılan gösterilerde atılmıştır.

Bölücü terör örgütü üyeleri, Kürt milliyetçiliğini savunarak bunu her yerde söylemiştir. Sonrasında Selahattin Demirtaş’ın da sıklıkla kullandığı bir slogan oldu.

TRABZON JİN JİYAN AZADİ SÖZÜ TARTIŞMASI

Genç bir kadın, yürüyüşü düzenleyen kişilerle tartışma yaşadı.

Sadece kadınlar için burada yürüyüş yaptığını söyleyerek ortama giren bir adam, genç kadını uzaklaştırmaya çalışarak kolundan tutuyor ve “Kadın özgür olmasın mı? Selahattin Demirtaş güzel bir şey söylediyse biz ona sahip çıkarız.” diyor.

Genç kadın, “Bu sloganın atılmasını istemiyorum. Siz burada kadınları mı savunuyorsunuz, terör propagandası mı yapıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Başka bir kişi ise “Burada kadınları koruyorsunuz, Kürt milliyetçiliğine dönmesin olay!” diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine ortamdaki gerilim arttı.

GündemPolitika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir