Fethi kabir kararı verilen Cem Garipoğlu'nun mezarı açılacak - Haber Jet

Fethi kabir kararı verilen Cem Garipoğlu’nun mezarı açılacak

Cem Garipoğlu'nun mezarının açılması için yapılan açıklamanın ardından fethi kabir kararını kimin verdiği ve fethi kabir ne anlama geliyor sorularına dair araştırmalar arttı.

Fethi kabir işleminin yapılması üzerine emsal karar çok fazla bulunmamaktadır. 15 yıl önce 17 yaşındaki lise öğrencisi sevgilisi Münevver Karabulut’u öldüren Cem Garipoğlu, girdiği cezaevinde intihar etmişti. Ancak cesedi defnedildiğinden beri bir kesim mezardaki kişinin o olmadığına emindi. Dün verilen karar ile birlikte Cem Garipoğlu’nun mezarının açılması kesinleşti. Bunun üzerine fethi kabir kararı ve fethi kabir şartlarına dair detaylar merak edildi.

fethi kabir nedir şartları neler

FETHİ KABİR NEDİR?

Ceza Mahkemesi Kanunu madde 87/4’e göre verilen Fethi Kabir kararı şunları içerir; “Söz konusu maddeye göre, Gömülmüş bulunan bir ceset, incelenmesi veya otopsi yapılması için mezardan çıkarılabilir. Bu husustaki karar, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verilir. Mezardan çıkarma kararı, araştırmanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhâl bildirilir.”

Gömülmüş cesedin incelenmesi ve otopsi yapılması için mezardan çıkarılması işlemi bu sefer Münevver Karabulut’un katili Cem Garipoğlu için uygulanacak.

cem garipoğlu fethi kabir nedir

İlgili Haberler

FETHİ KABİR KARARINI KİM VERİR?

Feth-i kabir işlemi için kararını soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme verir. Karar müteveffanın bir yakınına bildirilir.

FETHİ KABİR ŞARTLARI NEDİR?

  1. Mezarın açılmasıyla birlikte soruşturma için işe yarayacak delillerin bulunması.
  2. Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının, kovuşturma evresinde ise mahkemenin kararı olması.
  3. Mezardan çıkarma kararının ölünün bir yakınına bildirilmesi.
  4. Mezar açma ve ceset çıkarma işleminin dikkatli ve kuralına uygun yapılması.
  5. Toksikolojik inceleme yapılacaksa, cesedin kefeni ve mezar toprağından da örnek alınması şartları gerçekleştikten sonra fethi kabir kararı alınır.

cem garipoğlu fethi kabir ne demek

FETHİ KABİR İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?

Fethi kabir kararının verilmesinin ardından işlem, açma kararının alınması, açma işleminin yapılması, ceset çıkarma, otopsi yapılması ve geri konması aşamalarından oluşur.

Bu adımlar, birkaç saat de sürebilir; birkaç gün de.

3. SayfaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir