Esnek çalışma saatleri ücretleri düşürür mü?
Esnek çalışma saatleri, OVP ve 12. Kalkınma Planı kapsamında hayata geçmeye hazırlanıyor. Medyaya yansıyan yönetmelik taslağında esnek çalışma saatlerinin özellikle maaş ve diğer özlük hakları ile emeklilik haklarında gerileme ya da olumsuz bir durum yaratıp yaratmayacağı merak ediliyor. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş son yazısında konuya açıklık getirdi.
Esnek çalışma süresi veya esnek çalışma programı olarak da bilinen esnek çalışma saatleri, OVP ve 12. Kalkınma Planı kapsamında Türkiye’de gündemde yer almaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştireceğiz” açıklamasıyla hazırlanan taslağın detayları netleşiyor.
İş dünyasının ihtiyaçları ve iş özel hayat dengesi gözetilerek hazırlanan taslak hayata geçecek.
Esnek çalışma uygulaması ilk olarak Devlet Memurları Kanununun 4/A kapsamında yer alan memurlara uygulanacak.
Şimdilik sadece kamu kesimine yönelik hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan yönetmelik taslağında esnek çalışma saatlerinin özellikle maaş ve diğer özlük hakları ile emeklilik haklarında gerileme ya da olumsuz bir durum yaratıp yaratmayacağı merak ediliyor.
Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş son yazısında konuya açıklık getirdi.
Öncelikle şunu belirtelim ki esnek çalışma uygulamasında memurlar, yazılı müracaatları olmaksızın kurumları tarafından esnek çalışmaya zorlanamayacak, uygulama gönüllülük esası ile hayata geçecek.
Bu esas ile esnek çalışan memurlar, atanmalarında, yükselmelerinde, hak, ve sorumluluklarında, aylıkları ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinde emsal memurlarla aynı hükümlere tabi olacak.
Söz konusu taslakta memurların, çekirdek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunmakla yükümlü olduğu, esnek zamanda kurumun çalışma ortamında bulunup bulunmamakta serbest olduğu belirtildi.
Çekirdek zaman, kanuni günlük çalışma süresi içerisinde en fazla 5 saat olacak şekilde; esnek zaman ise çalışma günü süresi içerisinde çekirdek zaman ve öğle dinlenme süresi dışında kalan süreleri kapsayacak.
Kurumlar esnek çalışmada memurlara günlük çalışma sürelerinin başlangıcını ve bitişini belirlemede serbestlik de tanıyabilir memurlardan bu süreleri sabitlemelerini de isteyebilir.
ESNEK ÇALIŞMAYLA ÜCRETLER DÜŞER Mİ?
30 milyonu aşkın çalışanı ilgilendiren İş Kanunu’nda değişiklik için düğmeye basılmışken İsa Karakaş memurların maaş ve özlük haklarında bir gerileme olmayacağını ifade etti.
Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş son yazısında sırf esnek çalışma nedeniyle emeklilik haklarında da bir gerileme olmayacağını belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini aşağı çekecek, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışmalarla iş dünyasının nefes almasını sağlayacak.