Güney Kore yönetim şekli
Güney Kore’de sıkıyönetim ilan edilmesi, ülkenin yönetim şekline dair merakları artırdı. Güney Kore’nin demokratik sistemi ve anayasal yapısı detaylarını derledik.
Güney Kore, Asya’nın en gelişmiş demokrasilerinden biri olarak bilinirken, son saatlerde sıkıyönetim haberiyle gündeme geldi. Devlet Başkanı Yon Suk-yeol’un anayasal düzeni koruma amacıyla aldığı bu karar, ülkenin yönetim şekline dair soruları da beraberinde getirdi.
GÜNEY KORE YÖNETİM ŞEKLİ
Güney Kore, 1948 yılında kurulan bir demokratik cumhuriyet olarak yönetilmektedir. Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkede, devlet başkanı hem hükümetin lideri hem de silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Güney Kore Anayasası, güçler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapıyı benimsemiştir. Yasama, yürütme ve yargı organları bağımsızdır.
Başkan, halk tarafından beş yıllık bir süre için seçilir ve ikinci kez seçilme hakkı bulunmamaktadır. Güney Kore Parlamentosu olan Ulusal Meclis, yasama yetkisini kullanır ve halkın temsilcilerinden oluşur.
GÜNEYKORE’DE SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ
Sıkıyönetim, olağanüstü durumlarda hükümetin güvenliği sağlamak amacıyla anayasal hakları kısıtlama yetkisini kullandığı bir yönetim biçimidir. Güney Kore’de sıkıyönetim ilan edilme nedeni olarak devlet başkanı Yon Suk-yeol tarafından yapılan açıklamada anayasal düzenin korunması ve Kuzey Kore yanlısı tehditlerin bertaraf edilmesi olarak belirtildi.
Sıkıyönetim ilanın ardından meclis tamamen feshedildi. Sıkıyönetim hükümeti belediyelere el koyarken ordu ise kritik noktaları ele geçirdi.