Halep savaşı Türkiye'yi etkiler mi? - Haber Jet

Halep savaşı Türkiye’yi etkiler mi?

Suriye'de son 4 yılın en şiddetli çatışmaları kaydedilirken Rusya ve Beşar Esad'a bağlı Suriye hava kuvvetleri HTŞ'nin mevzilerine saldırı düzenledi. Halep savaşının Türkiye'ye etkisi üzerinde duruluyor. Halep operasyonu nedir, savaş kimler arasında merak ediliyor.

Suriye’de  şiddetli çatışmalar artarken Rusya ve Beşşar Esed’a bağlı Suriye hava kuvvetleri HTŞ’nin mevzilerine saldırı düzenledi. Halep savaşının Türkiye’ye etkisi üzerinde duruluyor. Halep operasyonu nedir, savaş kimler arasında merak ediliyor.

HALEP SAVAŞI TÜRKİYE’Yİ ETKİLER Mİ?

Türkiye’nin sınırındaki gelişmeler endişeleri arttırırken Halep savaşının Türkiye’ye etkisi üzerinde çeşitli görüşler mevcut. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Halep’teki durumu yakından takip ettiklerini ve bölgedeki Türk birlikleri için her türlü tedbirin alındığını paylaştı. Türkiye’yi çok boyutlu etkileyen bir çatışma olarak değerlendiriliyor. Sınırda yaşanan çatışmalar, bölgedeki gerilimi arttırıyor.

Halep savaşı Türkiye'yi etkiler mi

Türkiye’nin Suriye savaşında üstlendiği rol, hem iç hem de dış basında tartışma konusu olmaya devam ediyor.

HALEP OPERASYONU NEDİR?

Suriye’nin Halep ve İdlib şehirlerinde Beşar Esed rejimiyle rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam (HTŞ) arasındaki çatışmaları sürüyor.

Türkiye tarafından 2018 Ağustos ayından bu yana terör örgütü kabul edilen HTŞ, 27 Kasım’da Halep’in batı kırsalında Suriye ordusuna yönelik saldırı başlatmış ve örgütün Halep ve İdlip’te pek çok noktayı ele geçirdiği öğrenildi. Rejim karşıtı silahlı grup HTŞ, Halep operasyonu ile şehrin kent merkezine girdi.

Halep operasyonu nedir

Ankara kaynakları Suriye ordusunun bölgeye saldırılarının son dönemde arttığı ve “Suriyeli muhalif grupların” ise bu saldırılara cevap olarak Halep’te sınırlı bir operasyon başlattığı bilgisini paylaştı.

Dünya basınında Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerin endişeyle takip edildiği kaydedilirken HTŞ’nin bölgedeki stratejik noktaları özellikle, Halep’in kuzeybatısındaki köylerin ve M5 ile M4 karayolları gibi lojistik güzergahların ele geçirmesiyle operasyonun yoğunluğu arttı.

İlgili Haberler

HTP, kontrolüne aldığı bölgelerde Esed rejimine ait ağır silah ve askeri araçları ele geçirdi ve onlarca rejim askerini ise esir aldı. Bölgedeki çatışmalardan kaçan 10 bin sivil ise İdlib kırsalına yerleşti. Esed rejiminin çatışmalar boyunca sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı belirtiliyor.

Halep savaşı kimler arasında

HALEP SAVAŞI KİMLER ARASINDA?

Halep savaşı, Suriye rejim güçleri ile rejim karşıtı silahlı muhalif gruplar arasında gerçekleşiyor. Rejim tarafında, Suriye ordusu, Rusya ve İran destekli milisler de yer alıyor. Muhalif cephede ise Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve çeşitli muhalif gruplar bulunuyor. 4 yıldan fazla süredir sıcak gelişmelerin yaşandığı bölgede son günlerde en yoğun çatışmalar yaşanıyor. Rejim güçleri Halep’te hakimiyeti sağlamak isterken muhalifler de rejimin etki alanını kısıtlamayı ve kendi hakimiyetlerini güçlendirmek istiyor.

Halep savaşı 2024 son durum

HALEP SAVAŞI 2024 SON DURUM

HTŞ’nin Halep’teki rejim güçlerine yönelik saldırısı devam ederken savaştaki son duruma göre HTŞ’nin Halep merkezine kadar ilerlediği öğrenildi. Bölgedeki stratejik noktaları özellikle, Halep’in kuzeybatısındaki köylerin ve M5 ile M4 karayolları gibi lojistik güzergahların ele geçirdiği öğrenildi.

AA’nın haberine göre, “rejim karşıtı silahlı gruplar” Halep ve İdlib illerinde toplam 70 yerleşim yeri ve noktayı ele geçirdi. 3 gündür devam eden çatışmalarda rejim güçlerinin çok sayıda kayıp vererek Serakip ilçesine çekildiği ifade edildi. Çatışmalar, Halep’in dış mahallelerinde yoğun bir şekilde devam ederken rejime yakın pek çok sivilin Halep’ten Şam’a kaçmaya başladığı kaydedildi.

Muhaliflerin ilerleyişine karşılık rejim güçleri, Rusya’nın da hava desteğini alarak bölgede yoğun saldırılar düzenliyor. Çatışmaların son, yıllarda en şiddetli çatışmalar arasında olduğu ifade ediliyor.

DünyaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir