2028’de tüm aşılar yüzde 100 yerli olacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevu sistemindeki yeni dönemi duyurduğu bugünkü açıklamasında aşılarla ilgili yeni bir gelişmeyi paylaştı. 2028 yılında tüm aşılar yerli olacak. Yerli aşı ne zaman üretilecek sorusu gündeme gelirken aşılar nerede üretilecek sorusunun yanıtı araştırılıyor.
Türkiye’de sağlık alanında uygulamaya girecek birçok uygulama konu başlığı bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalar ile duyuruldu. Sosyal medyanın, sağlıklı bir bilgi kaynağı olmadığını, sağlıkla ilgili konularda doğru bilgi kaynağının Sağlık Bakanlığı olduğuna vurgu yaptı. Bakan Koca bugün hastane randevu sistemi başta olmak üzere vatandaşları yakından ilgilendiren konularda açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı’nın MHRS’deki yeni onaylı randevu sistemi ile birlikte Türkiye’deki aşılar konusuna da değinildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulusal Sağlık Hizmetleri Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı’nda tarih vererek yerli aşı ile ilgili sevindiren haberi paylaştı. 2018 yılında tüm aşıların yüzde yüz yerli üretimi sağlanacak.
Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezinin inşaatı tamamlayarak pilot üretimlere iki yıl içinde başlanacak. Sağlıkta en güncel tedavinin geliştirerek uygulanmasına imkan tanınacak. Bu kapsamda ülkemizde nadir hastalıklar için Hücre ve Gen Terapisi Hastanesini kurulacak.
YÜZDE 100 YERLİ AŞI NE ZAMAN ÜRETİLECEK?
Bakan Koca, “Hedefimiz, ihtiyacımız olan aşıların tamamının Türkiye’de üretilmesidir.” diyerek 2028 yılına dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2028’de ise tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak.” ifadelerini kullandı.
AŞILAR NEREDE ÜRETİLECEK?
Kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşıları, teknoloji transferi ile ülkemizde üretilecek. Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha’da üretilecek.
Türkiye’de daha önce, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid -19 salgınına karşı Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi tarafından yerli aşı Turkovac geliştirilmişti.
İlk olarak 2021 yılında tanıtılan yerli aşı Turkovac 30 Aralık 2021 itibari ile uygulanmaya başladı. Yerli aşının Faz-1 çalışmaları 44 gönüllü, Faz-2 çalışmaları ise 250 gönüllü ile birlikte yapılmıştı.