Çöl tozları 10 Mayıs Cuma günü etkisini artırarak tüm Türkiye’yi kaplayacak
Çöl tozları bugünden itibaren yeniden ülkemize giriş yapacak. Afrika çöl tozlarının yarın yani 10 Mayıs Cuma günü yoğunlaşarak Türkiye'yi kaplaması bekleniyor. Toz taşınımı için endişelenen vatandaşlar Türkiye'ye çöl tozu ne zaman yağacak sorusunu gündeme getirdi. Çöl tozu nedir, kaç gün sürecek, çöl tozu zararlı mı sorularının cevabı araştırılıyor.
Afrika ve Arabistan üzerinden gelen çöl tozları, bugünden itibaren yeniden Türkiye’ye giriş yapıyor. Bu nedenle uzmanların 9-10 Mayıs tarihlerinde etkisini göstermesi beklenen toz taşınımı için uyarıları dikkat çekiyor.
Çöl tozlarının hangi illerde görüleceği ülkemizi ne zaman tamamen terk edeceği merak konusuyken toz taşınımının zararları vatandaşları endişelendiriyor.
ÇÖL TOZLARI KAÇ GÜN SÜRECEK?
Kuzey Afrika ve Arabistan üzerinden gelerek bugün Türkiye’ye ulaşacak çöl tozlarının Cuma günü etkisini daha çok hissettirecek. Toz taşınımı yarın (10 Mayıs Cuma) tüm Türkiye’yi kaplayacak.
Öte yandan Meteoroloji uzmanları çöl tozlarının giriş yaptığı günlerde aynı zamanda yağışlar da etkili olacak.
Çöl tozlarıyla beraber alerjik rinit, astım, rinosinüzitler, boğaz şikayetleri arttı. Uzmanlar nefes darlığı ve alerjileri olan insanların çöl tozlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
ÇÖL TOZU NEDİR?
Çöl tozu, genellikle kurak bölgelerde oluşan ve rüzgarların etkisiyle havaya karışan ince kum parçacıklarından oluşur.
Sahra Çölü’nden ve diğer çöllerden atmosfere kalkan ve rüzgarlar tarafından taşınan ince mineral partiküllerinden oluşan bir toz bulutudur.
Toz taşınımı, atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etme veya taşınma sürecini ifade eder.
ÇÖL TOZLARI ZARARLI MI?
Çöl tozları ile insan sağlığına olumsuz etkileri var. Çöl tozu, solunum problemlerine, ve göz tahrişine neden olabiliyor. Toz taşınımının daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açtığı biliniyor. Gözlerinizi çöl tozundan korumak için güneş gözlüğü takabilirsiniz. Çöl tozu partiküllerini solumaktan korunmak için maske takabilirsiniz.
Toz taşınımının olumsuz etkilerinden bahseden Doç. Dr. İlhan Sağsen “Bu tozun 2-3 günlük etkisi oluyor. İşte bu etki havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor. ” dedi.
ÇÖL TOZU ZARARLARI
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer, çöl tozlarının gelmesiyle beraber alerjik rinit, astım, rinosinüzitler, kulak iltihapları, boğaz şikayetleri arttığına dikkat çekti. Çöl tozlarına karşı kapı ve pencereleri kapalı tutmak gerektiği, sık duş almanın da faydasının olacağı belirtiliyor.
Yoğun çöl tozu, görüş mesafesini azaltarak hava ve kara ulaşımında aksaklıklara sebep olabiliyor.
Arabaların üstü camlar çamur oluyor çöl tozundan oto yıkamalar bayram edecek yine
Astım hastaları çok dikkatli olsun. Annem astım hastası parfümde öksürük krizine giriyor çöl tozuyla ne yapacak bilmiyorum..