Yaralı geyik alameti Türk mitolojisinde ne anlama gelir detayları
Sosyal medyada binlerce kişi tarafından izlenen yaralı geyik fabrikaya sığındı haberleri, bir yandan korkutucu yanıyla da konuşuldu. Yaralı geyik alameti, Türk mitolojisinde hayra yorulmayan işlerin olmasına işaret eder. Hikayesine bir bakalım.
Yaralı geyik fabrikaya sığındı haberlerinin ardından yaralı geyik alameti Türk mitolojisinde ne anlama geliyor merak edilmeye başlandı. Yaralı geyik görmek ne demek? Gelin bugüne kadar neler olmuş bir bakalım.
YARALI GEYİK NE ANLAMA GELİR?
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sol ön ayağı kırılan bir geyik organize sanayi bölgesindeki bir fabrikaya sığındı. Fabrikadaki işçilerin durumu fark etmesiyle yaralı geyik fabrikaya sığındı haberleri önümüze düşmeye başladı.
Türk mitolojisinde geyik, kutsal bir ruhun sembolü olarak kabul edilir. Kut olarak da adlandırılan bu kutsal ruh, ataların ruhlarına, rehberleri olan kişilerin ruhlarına da işaret eder.
Geyik suretinde görülen bu kutsal ruhlar, kişiye yol gösterir.
Ancak bu geyiğin yaralı olması ise oldukça olumsuz kabul edilir. Yaralı geyik alameti Türk mitolojisinde hayra yorulmaz. İzmir Kemalpaşa’da görülen yaralı geyik alameti olarak büyük belaların yaşanacağı söylenmekte.
Tengri ve Umay’ın öfkelendiğine işaret eden yaralı geyik, büyük şanssızlık, kaderin olumsuz ilerlemesi anlamına gelir.
Yaralı geyik alameti Türk mitolojisinde bu şekilde geçer.
YARALI GEYİK ALAMETİ TÜRK MİTOLOJİSİNDE NE ANLAMA GELİR?
Köy evlerinin olmazsa olmaz bir parçası olan Geyikli Halı’yı hepimiz biliyoruzdur. Evin en güzel yerine asılan bu halı, aslında bizleri koruduğuna inanılan bir gelenek.
Geyik ile şamanın ruhu birdir. Geyik ölünce şaman da ölür.
İlgili Haberler
İslamiyet’ten sonrasında Anadolu’da yaşayan Türkler de geyiğin yol gösterici olduğuna inanmışlardır. Dervişler geyik suretine bürünürdü. Hikayelere göre, bir geyik okla yaralanıp kaybolursa yaralı derviş ortaya çıkar. Bir geyiğin üzerine binmiş olarak gezen Geyikli Baba, Türk mitolojisinde ünlüdür.
TÜRK MİTOLOJİSİNDE GEYİK ANLAMI NEDİR?
Sığın yani geyik, Türk mitolojisinde şu isimlerde geçer;
Alasığın – Türk, Altay ve Moğol mitolojilerinde Kutsal Geyik. Değişik Türk lehçe ve şivelerinde Alageyik (Alakeyik, Alakiyik) veya Alabolan (Alabulan) ya da Alabuğa (Alabuğu) olarak da bilinir. Moğollar ise Kubamaral (Govamaral, Guvamaral) derler. “Gökgeyik / Kökgeyik” tabiri de kullanılır. Yalnızca “Sığın” olarak da ifade edilir.
Geyik motifini anonim halk edebiyatı eserlerinde de görmekteyiz. Geyikle ilgili bilmece ve mâniler düzülmüştür.
“Dağdan gelir dak gibi
Kolları budak gibi
Eğilir bir su içer.
Bağırır oğlak gibi”
bilmecesinde olduğu gibi,
“Geyik atladı taştan
Gözlerim dolu yaştan
Kız senin güzelliğin
Çıkardı beni baştan”
Biz yine de hayra yoralım