Fosfor bombası yasak olup olmadığı gündeme geldi
İsrail'in Lübnan'a fosfor bombası yağdırması nedeniyle yeniden gündeme gelen kimyasal silah fosfor bombası yasak olup olmadığı konusu gündeme geliyor. Beyaz fosfor olarak da geçen bombanın etkileri, ne işe yaradığı merak ediliyor.
İsrail’in Gazze ve Lübnan’da kullandığı Beyaz fosfor içeren bir bomba türü olan fosfor bombası yasak mı soruları akıllara geliyor. Fosfor bombası içeriği ve etkileri kimyasal olan ve etkisini yanma yoluyla ortaya çıkan bir türdür.
FOSFOR BOMBASI YASAK MI?
Fosfor bombası veya beyaz fosfor, ABD kaynaklarına göre de herhangi bir anlaşma çerçevesinde özel olarak yasaklanmadı. Ancak beyaz fosforlu silahların kimyasal silah sayılıp sayılmayacağı Nisan 1997 tarihli Kimyasal Silahlar Konvansiyonu çerçevesinde yasaklanmış kabul edilip edilmemesi üzerine tartışmalar hala sürüyor.
Beyaz fosforun aydınlatma amacında kullanılmasının yasak olmadığı ama toksik özelliklerinin açığa çıkartacak şekilde silah olarak kullanımı yasak olabileceği görüşü savunulur. Fosfor bombası kullanımı, etkileri, kimyasal olup olmadığı uluslararası bir tartışma olarak gündemde.
İlgili Haberler
FOSFOR BOMBASI ETKİSİ NEDİR?
Fosfor bombasının oksijenle teması parlak ışık ve yüksek sıcaklık üreten bir maddedir. Bu nedenle yanma yoluyla açığa çıkar. Askeri operasyonlarda özellikle hedefi aydınlatması, duman perdesi oluşturması ve düşmanın görüş alanını kısıtlaması gibi amaçlarla kullanılsa da yakıcı etki bırakır.
FOSFOR BOMBASI İNSANA ETKİSİ
İnsanlar üzerinde fosfor dumanının solunması ciğerlerde yaralara ve boğulmaya yol açabilir bir sonraki aşamada ise insan vücudunu içten duşa doğru yanmasına neden olur. Beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde hasar görünmez ancak yanma olayı vücudun içinden cilde kadar sürer.