LGS Fen sorusu iptal oldu! İptal edilen soru sonrası gözler MEB’de
LGS 2024’ün tartışmalı 13. fen sorusu, Ankara 3. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi. Mahkeme, sorunun öğrencilere karmaşık geldiği ve doğru cevabın bulunmasının zorlu olduğu gerekçesiyle bu sonuca vardı.
2024 yılında gerçekleştirilen LGS’nin Fen Bilimleri bölümünde yer alan 13. soru, sınav sonrasında büyük tartışmaların odağı olmuştu. Sorunun zorluk seviyesi ve öğrencileri yanıltma potansiyeli olduğu iddiaları üzerine mahkeme süreci başlatıldı.
LGS FEN SORUSU İPTAL Mİ?
2 Haziran 2024’te yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında yer alan fen sorusu, sınav sonrasında hem öğrenciler hem de veliler tarafından eleştirilerin hedefi oldu.
Fen Bilimleri testinin 13. sorusu, 8. sınıf seviyesindeki öğrencilerin bilgi düzeyinin üzerinde olduğu iddiasıyla gündeme taşındı. Mahkeme sürecinde bilirkişi raporları da bu iddiaları destekler nitelikteydi.
Raporda, sorunun çözümünün “etki-tepki, ivme, denge, tork ve eylemsizlik momenti” gibi ileri düzey fizik bilgilerini gerektirdiği, ayrıca sorudaki ip ve makara sistemine dair bilgilerin öğrenciler tarafından anlaşılmasının beklenemeyeceği belirtildi.
Mahkeme, sorunun net ve anlaşılır olmadığını, farklı cevaplama ihtimallerine açık olduğunu ve dolayısıyla doğru bir şekilde cevaplanmasının zorlaştığını vurgulayarak sorunun iptal edilmesine karar verdi.
LGS FEN SORUSU İPTAL OLUNCA NE OLACAK?
Bu iptal kararıyla, sınav süreci tamamlanmış olmasına rağmen, sınav sonucuna etki edebilecek bir adım atıldı. Kararın ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlık, bu karara itiraz etme ve konuyu Danıştay’a taşıma hakkına sahip olsa da henüz net bir açıklama yapılmadı.
LGS İPTAL EDİLEN SORU
LGS’de iptal edilen Fen sorusu şu şekildeydi:
Özellikleri ve ağırlığı her yerinde aynı olan eşit bölümlendirilmiş bir tahtanın taşınması için kullanılan sistemde tavana ve tahtaya şekildeki gibi bağlanan makara esnemeyen bir ip geçiriliyor. Bu ip, işçiler tarafından şekildeki gibi tutulduğunda tahta yatay dengede kalıyor. Bu sistemde makaraların, makaraların bağlı olduğu çubukların ve ipin ağırlıkları ile sürtünmeler önemsenmemektedir.
İlgili Haberler
Bu tahta, şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliğe en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,
I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.
II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.
III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.
yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Yalnız III
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III