Mazot ve gübre desteği kaldırılmadı! 2025 yılında da sistem devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre desteği kaldırıldı mı haberlerinin doğru olmadığına ilişkin açıklama yaptı. Mazot ve gübre desteğinin yeni dönemde temel girdi maliyetleri yani mazot ve gübre esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edildiği belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mazot ve gübre desteğini kaldırdığına yönelik haberleri gerçeği yansıtmıyor.
MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KALDIRILDI MI?
“Çiftçiye mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı” haberlerine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık, mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı iddialarının tamamen asılsız olduğunu açıkladı.
“Bazı basın yayın organlarında yer alan, “2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı.” başlıklı haberlerin doğruluğu bulunmamaktadır.” açıklamasıyla paylaşılan gönderide “Yeni dönemde bunun tanımlanması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak ‘Temel Destek’ olarak revize edilmiştir.” denildi.
Yeni sisteme göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 30’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak.
Üretim planında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumda temel desteğe ilave mazotun yüzde 50’si, gübrenin de yüzde 25’i planlı üretim desteği olarak alınacak. Böylece yeni sistemle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin yüzde 50’si desteklenmiş olacak.
Su kısıtlaması olan yerlerde is 11 il 52 ilçede planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üretilmesi halinde gübre maliyetinin kalan yüzde 50’lik kısmı “yer altı su kısıtı desteği” olarak verilecek. Böylece bu bölgelerde destek yüzde yüz olarak verilmiş oluyor. Destekler ise ayni değil nakdi olarak ödenecek.
ÇİFTÇİ PRİM DESTEĞİ KALDIRILDI MI?
Bir başka iddia olan pirim desteği kalktı ifadesine de cevap veren Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu kararın 2’inci maddesi, 11’inci fıkrasında yer alan “Fark Ödemesi Desteği” ayrıntısına dikkat çekti.
2025 YILI İÇİN DEKAR BAŞINA 244 LİRALIK KATSAYI
Yeni destek sisteminde, 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi.
Yeni modelde, arpa, aspir, ayğlık ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı.
BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLERİ 3 YILLIK AÇIKLANDI
Bitkisel üretimde de yeni destekleme modelinin hayata ilk defa hayata geçirilerek bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce duyuruldu. Bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler destek alabilecek.
İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.
Süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek.
Mazot ve gübre desteği gerçekten çiftçiler için çok iyi
👏👏👏