30 Ağustos 1922'de hangi savaşı, kimlere karşı kazandık? Zafer Bayramı'nın hikayesi - Haber Jet

30 Ağustos 1922’de hangi savaşı, kimlere karşı kazandık? Zafer Bayramı’nın hikayesi

Bu zafer, sadece askeri bir başarı değil, aynı zamanda bir ulusun var olma mücadelesinin dönüm noktasıdır. 30 Ağustos 1922'de hangi savaş kazanıldı? Türk ordusu, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Yunan işgaline karşı büyük bir direniş gösterdi ve Anadolu topraklarını düşmandan temizleyerek Kurtuluş Savaşı'nı zaferle taçlandırdı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri olan 30 Ağustos 1922, Dumlupınar’da kazandığımız Büyük Taarruz’un zaferle sonuçlandığı gündür.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıl dönümünde kutlamalar ve etkinliklerle anma törenleri yapılırken bu özel günün hikayesine dair sorular da merak konusu.

30 ağustos 1922de hangi savaş kazanıldı kime karşı savaş kazandık haberjet.com
30 Ağustos Zafer Bayramı’nı saygı ve minnetle anıyoruz

30 AĞUSTOS 1922’DE HANGİ SAVAŞ KAZANILDI?

Bir milletin var olma ile yok olma arasında kaldığı bir süreçte Başkomutan Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşı başlatıldı.

Bu büyük mücadelede düzenli bir ordunun gerekliliği iyiden iyiye gün yüzüne çıkmış ve Ankara Hükümeti Batı Cephesi’nde İsmet İnönü komutanlığında düzenli bir ordu kurdu.

Batı cephesindeki düzenli ordunun ilk zaferi 06-11 Ocak 1921’de 1. İnönü Zaferi’dir. Bu zafer ile Yunan’ın zalimce Anadolu’nun içerisine ilerleyişinin önüne geçildi.

30 ağustos 1922'de hangi savaş kazanıldı ne oldu

Daha sonrasında yine İsmet İnönü önderliği ile Yunanlılara karşı 23 Mart- 01 Nisan 1921 tarihleri arasında 2. İnönü Zaferi kazanıldı.

Bu sayede düzenli ordunun ne denli önemli olduğunu ve Türk ordusunun gücü işgalci devletlere gösterilmiş oldu. 

Art arda iki yenilgi alan Yunun kuvvetleri Anadolu’ya silah sayılarını ve askerî güçlerini arttırarak Kütahya-Eskişehir taraflarından bir saldırı daha gerçekleştirdiler.

İşte, 10-24 Temmuz 1921 tarihleri arasında gerçekleşen bu mücadele Yunanlılar tarafından kazanılmış ve Türk ordusu Sakarya’ya kadar çekilmesine neden olmuştur. 

30 Ağustos zafer bayramı türkler kime karşı savaştı yunanlılar mı savaştı haberjet.com

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kütahya-Eskişehir yenilgisi birçok farklı sesin yükselmesine neden oldu. Bunun üzerine Mustafa Kemal Meclis’ten Başkomutanlık Yetkisi’ni alarak Sakarya Meydan Muharebesi’ne adım atıldı.

Mustafa Kemal, orduyu Sakarya Nehri’nin doğusuna çekerek ordunun güç toplamasına ve daha güçlü bir saldırı için hazırlanma imkânı sağlamış oldu.

23 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi başlatıldı ve Başkomutan Mustafa Kemal’in “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” tarihi sözü ile Sakarya Meydan Muharebesi tarihe altın harflerle işlenmiştir. 

Sakarya Savaşı’nda Yunan ordusu durdurulmuş ve geriye püskürtülüp düşmanın vatan topraklarından kovulması Büyük Taarruz Savaşı ile gerçekleştirilmiştir.

Mustafa Kemal’in “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz, İleri!” sözü ile 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz başladı.

İlgili Haberler

30 Ağustos tarihinde Kütahya’yı geriye alarak Yunan ordusu İzmir’e doğru püskürtülmüştür. 

Bugün de tüm Türk halkının coşku ile kutladığı 30 Ağustos Zafer Bayramı, Büyük Taarruz Savaşı’nın kazanıldığı günü tekrar tekrar hatırlamak için kutladığımız önemli bir millî bayramımızdır.

30 Ağustos 1922de hangi savaş kazanıldı kime karşı haberjet.com

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NI KİME KARŞI KAZANDIK?

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk ordusunun ve halkının Yunan kuvvetlerine karşı kazandığı Büyük Taarruz’un zaferidir.

Bu taarruz, uzun süren bir savaşın sonunda, Türk ulusunun bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin nihai zaferi olarak tarihe geçti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emriyle başlayan harekât, işgal güçlerinin Anadolu’dan tamamen çekilmesini sağladı.

30 ağustos 1922 yılında düşmanları yurdumuzdan kovduk ne oldu ne olmuştur haberjet.com

Ancak bu mücadelede sadece Yunan kuvvetlerine karşı kazanılmadı. Yunan ordusunu her alanda destekleyen İngilizlerle mücadele edilmiştir.

İngiliz Devleti, Yunan ordusunu destekleyerek Anadolu’da galip gelmesi için her alanda müdahil bir devlet olmuştur.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI NE ZAFERİ?

30 Ağustos Zafer Bayramı, sadece bir askeri zaferi kutlamakla kalmaz, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, bağımsızlık ve özgürlük uğruna verilen büyük mücadelenin sembolüdür.

Bu zafer, Türk milletinin azmi, inancı ve birlikteliğiyle kazanılmıştır. Büyük Taarruz ile Türk milletinin bağımsızlık iradesi tüm dünyaya ilan edilmiş ve yeni bir devletin doğuşu müjdelenmiştir.

zafer bayramı fotoğrafları görselleri haberjet.com
Kaynak:AA

Kurtuluş Savaşı dünyanın en büyük güçlerine karşı birçok imkansızlıklar içinde bir milletin var olma savaşı olduğunu unutmamalıyız. Çünkü bu topraklar 1071’den beri her yüzyıl kanlar dökülerek bu günlere gelerek vatan toprakları olmuştur.

Her 30 Ağustos’ta, bu büyük zaferin ruhunu yaşatmak ve bağımsızlığımızın kıymetini hatırlamak için tüm Türkiye’de coşkuyla kutlamalar yapılır.

Zafer Bayramı, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük uğruna verdiği mücadeleyi unutmaması ve gelecek nesillere aktarması açısından büyük bir öneme sahiptir.

Yaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir