Kars Aile Mahkemesi topuk kanı karşıtı aileyi haklı bularak Aidin Salih’i referans gösterdi - Haber Jet

Kars Aile Mahkemesi topuk kanı karşıtı aileyi haklı bularak Aidin Salih’i referans gösterdi

Kars Aile Mahkemesi, yenidoğan bebeğinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan bir aileyi haklı bularak, bilimsel veriler yerine alternatif tıp yaklaşımlarına dayanan bir karara imza attı. Tıp dünyasında büyük bir tepkiye neden olan karar ise birçok sağlıkçı tarafından eleştiri topladı.

Kars Aile Mahkemesi, yenidoğan bebeklerden alınan topuk kanı örneğiyle ilgili tartışmalı bir karara imza attı.

 

topuk kanı taraması nedir

 

Aile mahkemesi, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan bir aileyi haklı bularak, kararda bilimsel veriler yerine alternatif tıpla ilgili görüşlere yer verdi. Karar, tıp camiasında büyük yankı uyandırdı ve tepki topladı.

 

Topuk kanı testi ile hangi hastalıklara bakılır

 

KARS AİLE MAHKEMESİ TOPUK KANI KARARI ŞAŞIRTTI

Yenidoğan bebeklerden alınan birkaç damla topuk kanıyla birçok hayati hastalığın erken teşhisinin yapılabildiği bilinirken Kars Aile Mahkemesi’nin aldığı karar kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

 

topuk kanı zorunlu mu

 

Mahkeme, ailelerin topuk kanı testi yaptırmama özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek, kararını Ukraynalı bir alternatif tıpçı olan Aidin Salih’in görüşlerine dayandırdı.

Öte yandan 2014 yılında hayatını kaybeden Salih’in, tıbbi yeterlilik bakımından Türkiye’de geçerli bir diploması da bulunmuyor.

 

İlgili Haberler

Topuk kanı neden alınmamalı

 

BEBEKTEN TOPUK KANI ALMAK ZARARLI MI?

Bebeklerinden topuk kanı alınmasına izin vermeyen aileyi Kars Aile Mahkemesi haklı buldu.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, kararın bilimsel dayanaklardan yoksun olduğunu vurgulayarak, mahkemenin bilim insanlarına veya Sağlık Bakanlığı gibi yetkili kurumlara danışmak yerine, alternatif tıpçılara başvurmasını eleştirdi.

 

Topuk kanı Aidin Salih

 

Çokuğraş “Bu kararın sonucu olarak ilerleyen yıllarda aşıyla önlenebilir hastalıklardan etkilenen çocukların sayısında artış görülebilir. Mahkemelerin, bu tür davalarda bilimsel verilere ve uzman görüşlerine başvurması hayati önem taşıyor” dedi.

 

Topuk kanı vermek istemiyorum zorla alınabilir mi

 

BEBEKLERDEN TOPUK KANI NEDEN ALINIR?

Topuk kanı testi, yenidoğan bebeklerden alınan birkaç damla kanla yapılan ve birçok kalıtsal ve metabolik hastalığın erken teşhisini mümkün kılan güvenli bir uygulama.

Bu test sayesinde SMA gibi hayati önem taşıyan hastalıkların erken dönemde tespit edilmesi sağlanıyor ve gerekli tedaviye hızlı bir şekilde başlanarak kalıcı hasarların önüne geçilebiliyor.

Ancak son yıllarda bu teste ve aşılamaya karşı çıkan ailelerin sayısında artış gözlemleniyor.

GündemSağlık

Kars Aile Mahkemesi topuk kanı karşıtı aileyi haklı bularak Aidin Salih’i referans gösterdi” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Saliha Saliha

    Bence topuk kanının zararı yok ama dna satıyorlar diyorlar çok saçma

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir