Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunluluğu 2025 itibarıyla başlıyor, son tarih 31 Aralık - Haber Jet

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunluluğu 2025 itibarıyla başlıyor, son tarih 31 Aralık

2024 yılı sonuna kadar 8 milyon aracın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine geçmesiyle, akaryakıtta 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilmesi planlanıyor. 2025 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak UTTS birimi taktırmak için son tarih belli oldu.

Geçen yıl yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) zorunluluğu için geri sayım başladı. 2025 itibarıyla UTTS’ye geçiş zorunlu olacak.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Türkiye Gazetesi’nin özel haberine göre, 2025 yılında zorunlu hale gelecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile usulsüz olarak gider gösterilen akaryakıt harcamalarının önüne geçilerek 15 milyon liralık vergi kaybının engellenmesi planlanıyor.

Geçen yıl ekim ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğde ticari araç sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten UTTS mükelleflerinin 31 Aralık’a kadar taşıt tanıma birimini taktırmaları gerekmekte.

UTTS zorunluluğu ne zaman başlıyor

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ NEDİR?

Taşıtların, yakıt depo girişlerine takılan taşıt tanıma birimi, yakıt dolumu sırasında birimden plaka bilgisi otomatik olarak doğrudan ödeme kaydedici cihaza iletiliyor. Turpak CEO’su Tamer Şengönül’ün açıklamasına göre, ticari araçların plaka bilgilerinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik aktarılması ile hatalı plaka girişi ve fiş basılmasının önüne geçilecek. Uygulama sayesinde ticari araç sahipleri daha hızlı yakıt alabilecek.

UTTS zorunlu mu
Taşıt tanıma sistemi mecburi mi

İlgili Haberler

Şengönül, ortalama 8 milyon vasıtanın taşıt tanıma sistemine geçmesiyle usulsüz gider olarak gösterilen akaryakıt harcamalarının ortadan kaldırılması ve vergi kaybının önlenmesi planlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamada akaryakıt sektöründe 2022 yılında 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve fatura sebepli 15 milyar lira vergi kaybının oluştuğunu belirtmişti.

UTTS ZORUNLU MU?

UTTS, 2025 yılı itibarıyla zorunlu hale gelecek.

Taşıt tanıma sistemi kimleri kapsıyor

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ NEREDEN ALINIR?

Darphane tarafından yetkilendirilen Yetkili Montaj Firmaları aracılığıyla UTTS birimi araçlara taktırılıyor. Yetkili Montaj Firmaları, Darphane’den temin ettikleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ediyor.

Gündem

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunluluğu 2025 itibarıyla başlıyor, son tarih 31 Aralık” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Tuğra Gemalmaz Tuğra Gemalmaz

    Böyle olması çok daha iyi olacak

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir