Aşı izi, bağışıklık sisteminin aşıya verdiği tepki nedeniyle oluşur - Haber Jet

Aşı izi, bağışıklık sisteminin aşıya verdiği tepki nedeniyle oluşur

Maymun çiçeği virüsü ile aşı tartışmaları da başladı. Çiçek aşısının mpox virüsü üzerindeki etkisi konuşulurken genellikle sol kolda bulunan derin aşı izinin de nedeni merak edildi. Çiçek aşısı veya BCG yani 'verem' aşısının kolda bıraktığı aşı izinin neden olduğu gündeme geliyor.

Aşı tartışmaları sürerken aşı izinin çiçek aşısı nedeniyle olduğu konuşuluyor. Bir neslin sol kolunda bulunan derin aşı izi yapılan aşının türüne göre değişmekle birlikte aşının içeriği ve cilt dokusunun hassasiyetine bağlı olarak değişiyor.

AŞI İZİ NEDEN OLUR?

İnsan sağlığını koruma amacıyla belli zorunlu programlar halinde yapılan aşılar, hastalıklara karşı alınan tıbbi önlemlerden biridir. Aşı izi, aşı sonrası bağışıklık sisteminin gösterdiği bir tepki olarak görülüyor. Herhangi bir zararı olmayan aşı izleri, çoğu zaman kalıcı olabilir. Aşı izinin neden olduğunu anlamak için ise aşının türüne ve cildin nasıl tepki verdiğine detaylı bakılması gerekiyor. Yapılan aşının yapılış şekli ve kullanılan iğnenin ucu da aşı izinin nedenleri arasında sayılmakta.

Hangi aşı iz bırakır

AŞI İZİ NEDEN OLUŞUR?

Aşı izinin oluşması cilt tipine, aşı türüne, bağışıklık sistemine ve aşının uygulanış biçimine kadar pek çok nedene bağlıdır.

Aşının Yapısı

Özellikle canlı olarak yapılan aşılar, cildin derin katmanlarına enjekte edilerek yapılır. Bu da bağışıklık sisteminin tepki vermesine neden olur. Bu süreçte aşı yapılan yerde iltihaplanma sonucu oluşan yara izi kalıcı bir iz oluşumuna neden olabilir.

Çiçek hastalığı iz bırakır mı

İlgili Haberler

Aşının Uygulama Yöntemi

Aşının uygulama yöntemi de aşı izinin oluşmasında etkilidir. Derin kas dokusuna yapılan aşı genellikle daha derin iz bırakır. Cilt yüzeyine yapılan aşıların ise iz bırakma olasılığı düşüktür.

OMUZDA İZ BIRAKAN AŞI NEDİR?

BCG olarak bilinen verem aşısı omuzda iz bıraktığı bilinen aşılardan biridir. Genellikle doğumdan kısa bir sonra yapılan BCG aşısı, yapıldığı bölgede derin kabarcık oluşur ve bu kabarcığın patlamasıyla omuzda iz bırakabilir. Verem aşısı 1950’li yıllardan beri zorunlu olarak uygulanması devam ediyor.

Kolda aşı izi neden olur

Bunun dışında 1970’lerden önce yaygın olarak kullanılan ve zorunlu aşı programında bulunan “Çiçek Aşısı” izi de omuzda iz bırakan aşılardan biri. Uygulanış biçimi olarak deride birden fazla delik açılmasıyla uygulanan çiçek aşısı, sol omuzda bıraktığı izle hatırlanıyor. 1980 yılında itibaren ise çiçek aşısı zorunlu aşı programından çıkarıldı.

Sağlık

Aşı izi, bağışıklık sisteminin aşıya verdiği tepki nedeniyle oluşur” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Safiye Safiye

    Aşı izi nasıl geçer

    Yanıtla
  • Meryem Meryem

    Aşı izi hangi aşılarda çıkıyor

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir