Maymun çiçeği virüsü enfekte hayvanlar veya insanlarla insanlarla temastan bulaşıyor  - Haber Jet

Maymun çiçeği virüsü enfekte hayvanlar veya insanlarla insanlarla temastan bulaşıyor 

Maymun çiçeği virüsünün etkili olan son varyantı Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan etmesiyle tehdit haline geldiği netleşti. Maymun çiçeği virüsünün neyden bulaştığı merak edilirken enfekte olan kemirgen hayvanlar veya enfekte olan insanlarla temasta bulunulması hastalığın en önemli bulaş nedenleri arasında yer aldığı biliniyor.

Maymun çiçeği virüsü endişelere neden olurken mpox virüsünün bulaşma yolları gündeme geliyor. DSÖ Afrika kıtasında küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bulaşıcı hastalık 524 kişinin ölümüne neden oldu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEYDEN BULAŞIR?

Mpox, bilinen adıyla Maymun çiçeği virüsünün neyden, nasıl bulaştığı merak ediliyor. Enfekte olan fare, sincap gibi kemirgen hayvanların ısırığı veya ciltte oluşan lezyonlarla temas edilmesi halinde bulaşabiliyor.

Maymun çiçeği nasıl yayılır

Enfekte olmuş insanlarla temasta bulunulması halinde bulaşan maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında yer alan döküntülerin bulaştığı giysileri giymek, çarşaf ve yastıkları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlgili Haberler

Enfekte olan insanla cinsel ilişki, cilt teması ve yakınında bulunmak, nefes almak da bulaşma nedenlerinden sayılıyor.

Maymun çiçeği virüsü neyden bulaşır

MAYMUN ÇİÇEĞİ EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genellikle Orta Afrika bölgesinde yaşayan sürüngenler temas halinde bulunan insanlarda sıklıkla geliyor. Virüs Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkarak cinsel birliktelik yoluyla yayıldı.

SağlıkGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir