Maymun çiçeği virüsü Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çıktı ve hızla yayılıyor - Haber Jet

Maymun çiçeği virüsü Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çıktı ve hızla yayılıyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve hızla yayılan maymun çiçeği virüsü, Afrika genelinde ciddi bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, kıta genelinde halk sağlığı acil durumu ilan etti. Uzmanlar, yeni varyantın şimdiye kadar görülen en tehlikeli varyant olduğuna dikkat çekiyor.

İlk olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü varyantı, kısa sürede komşu ülkelere yayılarak tüm Afrika kıtasında endişe yarattı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HANGİ ÜLKEDE ÇIKTI?

Maymun çiçeği virüsü, insanlarda ilk kez 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmüştü. O zamandan beri Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak varlığını sürdüren bu virüs, özellikle son yıllarda yeni varyantlarıyla dikkat çekiyor.

Maymun çiçeği virüsü hangi ülkeden çıktı

2022’de dünya çapında bir salgına yol açan virüs, bu kez daha ölümcül bir türüyle yeniden ortaya çıktı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ İLK NEREDE ÇIKTI?

2024 yılı başından itibaren Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan bu yeni varyant, bugüne kadar Afrika genelinde 17 binden fazla kişiyi etkiledi ve 517’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Maymun çiçeği ilk hangi ülkede çıktı

Bu artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160’lık bir artışı temsil ediyor.

İlgili Haberler

MAYMUN ÇİÇEĞİ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Africa CDC’nin yaptığı açıklamaya göre, virüs başta Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Güney Afrika olmak üzere toplamda 13 Afrika ülkesine yayılmış durumda. Virüsün bu hızla yayılması, sağlık otoritelerini harekete geçirdi ve Afrika genelinde bir halk sağlığı acil durumu ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de konuyla ilgili acil durum komitesini toplama kararı aldı.

Maymun çiçeği virüsü ilk nerede, hangi ülkede çıktı

Uzmanlar, virüsün yayılma hızının yanı sıra, yüksek ölüm oranına dikkat çekiyor ve yeni varyantın şimdiye kadar görülen en tehlikeli varyant olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bu durum, kıtada daha önce yaşanan COVID-19 salgınına benzer bir kriz yaşanabileceği endişesini doğuruyor.

Maymun çiçeği hangi ülkelerde var, nerelere yayıldı

Özellikle tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu ücra köylerde daha yaygın görülen hastalık, çocuklar arasında daha ciddi sonuçlar doğuruyor. Aşının kıtaya ulaştırılmasındaki zorluklar ise salgınla mücadeleyi daha da zorlaştırıyor.

Maymun çiçeği hangi ülkelerde görüldü

SağlıkGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir