Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında lenf bezlerinde şişkinlik ve kabarcıklı döküntüler yer alıyor - Haber Jet

Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında lenf bezlerinde şişkinlik ve kabarcıklı döküntüler yer alıyor

Hızla yayılan maymun çiçeği virüsü vakaları nedeniyle Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. Mpox virüsü olarak da bilinen maymun çiçeği belirtileri arasında ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve sıvı dolu kabarcıklar yer alıyor. Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de bu yıl herhangi bir vaka henüz görülmedi.

Maymun çiçeği virüsü nedeniyle Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika CDC), halk sağlığı açısından acil durum ilan etti. Maymun çiçeği olarak bilinen mpox virüsü Orta ve Doğu Afrika ülkelerinde hızla yayılırken maymun çiçeği belirtileri gündeme gelirken Türkiye’de bu sene maymun çiçeği vakası görülmediği öğrenildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsü, çiçek hastalığına benzer semptomlar gösteren kemirgenlerden geçen bir hastalıktır. İnsanlara özellikle enfekte hayvanlar üzerinden bulaşır.

Enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları ve virüsün neden olduğu vücut döküntüleriyle temas etmekle ve yine enfekte kişinin öksürmesi, hapşırmasıyla bulaşabiliyor. İlk belirtiler ise 5 ila 21 günde ortaya çıkmakta.

maymun çiçeği virüsü belirtileri neler, nerelerde görülür, kimlere bulaşır?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında, baş ağrısı, ateş ve titreme, kas ağrıları, lenf bezlerinin şişmesi, kabarcıklı döküntüler ve yorgunluk gibi belirtilerden oluşuyor. Görünüşte en büyük belirtisi ise çiçek hastalığına benzer kabarcıklı döküntüler oluyor.

Afrika maymun çiçeği virüsü nedir?

TÜRKİYE’DE MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI VAR MI?

Maymun çiçeği hastalığı Afrika kıtasında hızla yayılırken Türkiye’de görülüp görülmediği ise merak ediliyor. Anadolu Ajansı teyit hattının son paylaştığı verilere göre Türkiye’de maymun çiçeği hastalığı yani mpox virüsü geçmişte tespit edilmiş, hastalar izole edilerek iyileştirildiğini belirtiliyor.

İlgili Haberler

Resmi kaynakların ise Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili gerekli önlemleri aldığı ve 2024 yılında Türkiye’de herhangi bir maymun çiçeği (mpox) vakası tespit edilmediğini aktardı. Bu bilgiler ışığında Türkiye’de maymun çiçeği hastalığı bu yıl hiç görülmedi.

Mpox virüsü belirtileri neler

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL YAYILIR, KİMLERE BULAŞIR?

Maymun çiçeği veya mpox, enfekte kişi ve hayvanlarla yakın temas ile yayılıyor. Cilt teması, enfekte kişilerin yanında konuşmak ve nefes almak da dahil olmak üzere, vücut sıvıları ve döküntüleriyle temas etmek hastalığın yayılmasında en büyük etken.

Mpox virüsü, enfekte olan kişilerle yakın temas kurmak, cinsel birliktelik yaşamak, giysilerini giymek ve hava yoluyla temas eden kişilere bulaşıyor.

Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü, kaç kişide var?

MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ

Görünüş olarak çiçek hastalığına benzeyen Maymun çiçeği tedavisinde de yine çiçek hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri kullanılıyor. Ancak ne kadar yararlı olduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Maymun çiçeği salgını ise, enfeksiyonlar önlenerek aşılama yoluyla kontrol altında tutulabiliyor. Ancak henüz onaylanmış bir tedavisi bulunmuyor.

Sağlık

Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında lenf bezlerinde şişkinlik ve kabarcıklı döküntüler yer alıyor” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Sefa Sefa

    Sinek ısırıklarının daha büyük hali gibi

    Yanıtla
  • Faruk Ekici Faruk Ekici

    Maymun çiçeği virüsü öldürür mü

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir