Marmara Denizi'nin en derin yerinin oksijen seviyesi de günden güne azalmakta - Haber Jet

Marmara Denizi’nin en derin yerinin oksijen seviyesi de günden güne azalmakta

Dünya’da kendi sınırları içinde denizi olan tek ülke olan Türkiye'nin değerli Marmara denizinin en derin yeri kaç metre? Denizcilik faaliyetlerinin üst düzeyde yapıldığı denizin; limanları, yerleşim alanlarının bir örneği yok. Son günlerde Mavi Vatan’ın en değerli parçası olan Marmara’nın oksijensizlikten komada olduğu söylentileri var. Marmara Denizi’nin en derin yeri kaç metre?, Marmara Denizi komadan çıkabilecek mi? Tüm ayrıntılar haberimizde…

Bütün kıyıları Türkiye’ye ait olan Marmara Denizi, Karadeniz ve Ege’yi birbirine bağladığı için aynı zamanda uluslararası bir suyoludur.

Marmara Denizi var olduğu günden beri tüm dünyanın odak merkezidir. Denizin jeopolitik ve jeoekonomik durumu, asırlardır tüm dünya devletlerinin ilgisini çekmiştir.

Her dönemde yoğun bir deniz trafiğiyle, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarıyla sınırlanan Marmara Denizi’nin Kuzey-Güney doğrultusunda en geniş yeri 80 km., B-D doğrultusunda en geniş yeri 280 km’dir.

11.350 km²’lik yüzölçümü, 3.377 km³ toplam su hacmi ve 1.000 km’den fazla kıyı şeridi olan Marmara Denizi’nin en derin yeri -1.390 metredir.

marmara denizi oksijen seviyesi neden düşüyor

Marmara Denizi’nde okyanuslardaki dairesel tür yerine, Doğu- Batı yönünde, Boğazlar’da ise birbirine ters Akdeniz-Karadeniz çift yönlü akıntı sistemi görülür.

Marmara’nın yüzeyi Karadenizli, dip kısmı Ege ve Akdeniz kökenli tuz, sıcaklık ve oksijen oranı bakımından çok farklı su kütlerinden oluşmaktadır.

MARMARA DENİZİ OKSİJEN SEVİYESİ NEDEN DÜŞÜYOR?

Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve oksijensizlik sorunu her geçen gün derinleşmeye devam ediyor. Denizdeki oksijen azlığının sebepleri arasında yer alan sıcaklıklar ile birlikte azot ve fosfat varlığı da kirlilik seviyesinin artışı devam ediyor.

Sadece İstanbul’da yaşayan 25 milyon insanın atığı, ileri biyolojik arıtma işleminden geçmeden Marmara’ya deşarj ediliyor olması denizin nefessiz kalmasına sebep oluyor.

İlgili Haberler

marmara denizi en derin yer kaç metre derinliği ne kadar

MARMARA DENİZİ’NİN EN DERİN YERİ NEREDE?

Ortada Marmara Ereğlisi ile Kapıdağ Yarımadası arasında yer alan Marmara Ereğlisi Çukuru’nun derinliği 1.390 m.’dir. Bu çukur aynı zamanda Marmara Denizi’nin en derin noktasını oluşturur.

MARMARA DENİZİ’NİN EN DERİN YERİ KAÇ METRE?

Marmara Denizi takribi olarak 240 km uzunluğa ve 70 km genişliğe, 11,500 km2 yüzölçümüne sahip ve en derin yeri -1.270 metre olan Marmara Denizi’nde, görülen akıntı tipi, normal deniz ve okyanuslardaki dairesel tip yerine, doğu batı yönünde bir akıntıdır.

marmara denizi körfezleri çukurları

MARMARA DENİZİ’NDEKİ KÖRFEZLER

Marmara Denizi’ndeki körfezler sırasıyla: İzmit Körfezi, Gemlik Körfezi , Bandırma Körfezi, Erdek Körfezi şeklindedir.

MARMARA DENİZİ’NDEKİ ADALAR

Marmara Denizi’ndeki adalar; İmralı Adası, Marmara Adaları ve Prens Adaları olarak gruplandırılır. Yüzölçümlerine göre en büyük üç ada şu sıradadır; Marmara Adası, Paşalimanı Adası, Avşa Adası’dır.

MARMARA DENİZİ’NE DÖKÜLEN AKARSULAR

Marmara Denizine dökülen akarsular sırasıyla: Anadolu: Susurluk Çayı, Biga Çayı, Gönen Çayı, Trakya, Bayrampaşa Deresi’dir.

MARMARA DENİZİ’NDEKİ ÇUKURLAR

Marmara Denizi’nin kuzeyinde yer alan çukurlar Doğu’dan Batı’ya doğru; Çınarcık Çukuru, Marmara Ereğlisi Çukuru, Tekirdağ Çukuru olarak bilinmektedir.

Editörün SeçtikleriGündem

Marmara Denizi’nin en derin yerinin oksijen seviyesi de günden güne azalmakta” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Selenay Yıldırım Selenay Yıldırım

    Marmara denizi gerçekten çok kirli insanlar bilinçli olmadığı sürece zararı hep doğa görecek

    Yanıtla
  • Çağla Demirci Çağla Demirci

    Basit bir çöp atma gibi görünen sorunlar nelere sebep oluyor

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir