Mayıs ayında alerjik rinit ve astım hastalıkları arttı, duyu kaybına neden olabilir
Ülke genelinde etkili olan çöl tozları endişe oluşturmakta. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer polen döneminin de arttığı bu süreçte çöl tozlarının alerjik rinit ve astım şikayetlerinin artışına sebep olduğunu açıkladı.
Uzmanlar artan alerjik rinit ve astım hastalıklarına karşı çöl tozlarından kaçınmak gerektiğini vurguluyor.
Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer, çöl tozlarından nasıl sakınacağımızı açıkladı.
Sık sık duş almamız gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, mümkün oldukça kapı ve pencerelerin açılmamasını önerdi.
Tehlike yaratan çöl tozları yalnızca alerjik rinit ve astım hastalıklarının sebep olmuyor. Aynı zamanda rinosinüzitler, kulak iltihapları, boğaz rahatsızlıklarının da artmasına neden oluyor.
Bu rahatsızlıklar ise birçok şikayete sebebiyet verdiğini aktaran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Tuncer, bu şikayetleri şöyle sıraladı; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve sık sık hapşırma.
Bu belirtileri gösteren hastaları uyaran Tuncer, bu şikayetlerin atlatılamadığı takdirde; sinüzit, astım atakları ya da rinosinüzite dönüşebileceği konusunda uyarıyor.
Bütün şikayetler çöl tozları nedeni ile gerçekleşmediğini söyleyen Prof. Dr. Ülkü Tuncer, hava değişimleri, ısınan hava ve ardından gelen polenlerinde bu şikayetlerin artışında bir neden olduğunu ifade etti.
Alerjinin doğuştan da gelebileceğini ekleyen Tuncer, alerjinin ileriki yaşlarda yerini alerjik rinit ve astıma dönüşebileceğini izah etti.
Alerjik rinit ile astım rahatsızlığının birbirine bağlantılı hastalıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Ülkü Tuncer, astımı olanların yüzde 60 veya 70’inde alerjik rinit ve alerjik rinit olan hastalarında yüzde 30’unda astım gördüklerini açıkladı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı, alerjik riniti; tüm solunum yollarının alerjenlere karşı geliştirdiği bir hiperaktivite olarak tanımladı.
ÇÖL TOZLARI DUYU KAYBINA YOL AÇABİLİR
Rinosinüzit hastalığının önemini vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı, çocuklarda bu hastalığın farkedilmeme riskinin olduğunu açıkladı. Fark edilmemesi durumunda ise işitme kaybına kadar gidebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ülkü Tuncer, alerjinin hangi zaman aralıklarında gerçekleştiğininin gözlenmesinin önemli olduğunu belirtti. Bu durumu gözlemlerken ise mevsim bazlı mı yoksa yıl boyunca mı sürdüğüne dikkat edilmeli dedi. Zira yıl genelinde alerjisi olan hastaların, sabahları belirli şikayetleri olduğunu söyledi. Bu şikayetlerin ise; öksürük, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun kaşıntısı ve akıntısı olduğunu ekledi.
Bu durumu artıracak nedenler olarak ise evdeki tozları, küfleri ve evcil hayvanları gösterdi.
Ardından bunların sadece önlem olduğunu ve ilaç tedavisi gerektiğini aktardı.
ASTIM BELİRTİLERİ
Gece vakti sık ve kesik öksürük
Konuşma yaparken nefesin yetersiz kalıyormuş gibi hissiyat vermesi
Egzersiz yaparken hemen yorulma
Egzersizden sonra nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarma
Boğaz ve baş ağrıları
Uyku bozukluğu
Rutin, günlük eylemlerde hızlı yorulma
Hapşırık
Burun akıntısı
Burun tıkanıklığı
ALERJİK RİNİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz altında renk değişimi (morarma) ve şişlik
Burun akıntısı
Göz sulanması, kızarıklığı ve kaşıntısı
Sıkça hapşırma
Burun tıkanıklığı
Sinüs ağrısı
Boğaz, burun ve damakta kaşıntı
Yorgun ve halsiz olma hali