Vergi ödemeyen şirketler araştırılsın önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi - Haber Jet

Vergi ödemeyen şirketler araştırılsın önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

Vergi ödemeyen şirketlerin araştırılması yönündeki muhalefet önergesi, TBMM'de AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Muhalefet, yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren bazı şirketlerin vergi yükümlülüklerinden kaçındığını öne sürerek, kapsamlı bir araştırma yapılmasını talep etti.

Muhalefet partileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) vergi ödemeyen şirketlerin araştırılması için bir önerge sundu. Ancak bu önerge, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

VERGİ ÖDEMEYEN ŞİRKETLER HANGİLERİ?

Muhalefet partileri, özellikle son dönemde bazı şirketlerin vergi ödemediği yönündeki iddiaların araştırılması için TBMM’de bir önerge sundu. Önergenin gerekçesinde, hem yurt içinde hem de yurt dışında faaliyet gösteren bazı büyük şirketlerin vergi yükümlülüklerinden kaçındığı belirtilerek, bu durumun hem kamu maliyesine zarar verdiği hem de haksız rekabete yol açtığı vurgulandı.

Ancak, muhalefetin sunduğu bu önerge, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Vergi ödemeyen şirketler listesi

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Yeni düzenleme ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirildi. Yurt içinde uygulanan asgari kurumlar vergisi oranı, kurum kazancının indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan az olamayacak şekilde belirlendi. Yıllık hasılatı 750 milyon TL’yi aşan çok uluslu şirketlerin, düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki şube ve iştirakleri, en az yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulacak. İstisna edilen kazançlarla ilgili giderler, istisna kapsamı dışındaki kazançlardan indirilemeyecek.

Vergi vermeyen şirketler

Yine yeni düzenleme ile Yap-İşlet-Devret Projelerinin kazançlarından da vergi alınacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilen projelerin kazançları, yüzde 30 oranında kurumlar vergisine tabi olacak. Ayrıca, yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi için vergi güvenlik önlemleri getiriliyor. Grup içi finansman işlemlerinde, borç alan işletmenin bulunduğu ülkedeki vergi oranının asgari kurumlar vergisi oranının altında olması durumunda, borç veren işletmenin vergi oranının üstünde olması gerekecek. Bu koşullar sağlanmazsa, borç alan işletmenin faiz gideri sınırlı olacak.

PolitikaEkonomi

Vergi ödemeyen şirketler araştırılsın önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Merve Nur Merve Nur

    O kadar çok vergi ödemeyen şirket var ki araştırılması gerek

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir