Hatay Antakya'daki rezerv bölge alanları için mahalle sakinlerinin tepkisi büyüyor - Haber Jet

Hatay Antakya’daki rezerv bölge alanları için mahalle sakinlerinin tepkisi büyüyor

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'ın Antakya ve Defne ilçelerinde rezerv yapı ilan edildiği duyurulmuştu. Bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yürütülen Hatay Antakya rezerv bölge, evi veya işyeri yıkılan hak sahiplerine, taşınmazlarını tekrar yapmak ve teslim etmek amacıyla belirlenen alanlara deniyor.

6 Şubat depremlerinde evi veya işyeri yıkılan hak sahipleri, taşınmazlarını tekrar yapmak vev teslim etmek amacıyla belirlenen alanlar rezerv bölge olarak adlandırılıyor. Hatay Antakya’da rezerv alan haritasının her geçen gün genişlemesi ve rezerv bölge alanının şartlarının, mal sahiplerinin haklarının net belli olmaması tepkilere neden oluyor.

HATAY ANTAKYA REZERV BÖLGE NEDİR?

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 6 Şubat depremlerinde en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde bazı mahalleler rezerv bölge ilan etti.

Halk, mülklerinin rezerv alan ilan edilmesinin dolayı endişelerini her fırsatta dile getirerek az hasarlı ve orta hasarlı evlerinin rezerv alana dahil olmasından rahatsız olduklarını belirtiyor.

Fayn’ın yerel halkla iletişime geçtiği haberinde, halkın hem yasal yollarla hakkını aradığı hem de tepkilerini ortaya koydukları ifade ediliyor.

Rezerv alanın belirsizliklerle dolu uygulaması hakkında konuşan bir vatandaş, “İnsanların evlerine bir tebligat yapıştırıyorlar. Tebligatlarda yazıyor. 15 gün içerisinde evlerinizi boşaltacaksınız. Eğer ki boşaltmazsanız çevik gücüyle evlerinizi boşalttıracağız dedi. Yani evlerinizi yıkacağız. Sen kimsin? Benim evimde ortak mısın sen benim evimi yıkacaksın? Ne istiyorsun benim evimden… Evlerimiz sapasağlam. Müstakil evlerimiz. Bahçeli evler. Onları yıkmak istiyorlar…Biz mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

Halkı rahatsız eden konulardan biri de rezerv alan ilan edilen bölgede neler yapılacağı, mal sahiplerinin haklarının ne şekilde korunacağı bilinmiyor.

Hatay rezerv bölge alanı

REZERV YAPI ALANI NE DEMEK?

Rezer yapı alanı, yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak belirlenen alanlar olarak geçiyor. Ancak yapılan son düzenlemeyle birlikte yeni yerleşim alanı ifadesi yasadan çıkarıldı ve meskun mahal şartı da kaldırıldı. Böylece rezerv yapı alanı ilan edilen yerler dönüşüm için boşaltıldıktan sonra yeniden inşası gerçekleşecek.

Deprem bölgesinde rezerv alanlarında ev ve iş yeri yıkılan hak sahipleri için taşınmazlarını tekrar yapmak ve teslim etmek amacıyla alanlar belirleniyor.

Rezerv yapı alanı nedir?

HATAY ANTAKYA REZERV ALANI HARİTASI – MAHALLELER

Hatay Antakya’da Cumhuriyet, Cebrail, Gazi, Elektrik, Armutlu, Akdeniz ve General Şükrü Mahalleleri rezerv alan ilan edildi.

Antakyalılar neredeyse her ay yeni bir mahallenin rezerv alan ilan edilmesine karşı çıkıyor.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir