Sokak Hayvanlarını Koruma Yasası kabul edilirse Meclis 1 Ağustosta tatile girmeden önce yürürlüğe girmesi bekleniyor - Haber Jet

Sokak Hayvanlarını Koruma Yasası kabul edilirse Meclis 1 Ağustosta tatile girmeden önce yürürlüğe girmesi bekleniyor

Sokak Hayvanlarını Koruma Yasasının ne zaman kabul edileceği merak konusu haline geldi. AKP'nin Meclis'e sunduğu ve sokak hayvanlarının öldürülmesini içeren yasa teklifi, tartışmalarla devam ediyor.

Sokak Hayvanlarını Koruma kapsamındaki yasa teklifinin yakın zamanda kabul edildiği takdirde yürülüğe girmesi bekleniyor.

Tekliften “ötenazi” kelimesinin çıkarılarak yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi eklendi.

Bu değişiklik muhalefet tarafından yeterli bulunmadı ve teklifin tüm maddelerinin hayvanların korunmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği savunuldu.

sokak hayvanları ötenazi kalktı mı

HAYVAN YASASI KABUL EDİLEN 3 MADDE NEDİR?

Mecliste kabul edilen yeni hayvan yasası kapsamında insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilerek hayvanların korunmasını amaçlayan ifadenin Kanun’un amaçlarına eklenmesiyle daha bütüncül bir yaklaşım benimseniyor.

Ayrıca, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarda belirsizliklerin önüne geçmek için “sahipli” ve “sahipsiz” hayvan tanımları netleştirildi. Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınması için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmeleri zorunlu hale getirildi.

sokak hayvanları yasası ne zaman çıkacak

Bunun yanı sıra “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması sonrası hayvan bakımevlerinin tanımı da uyarlanarak, bu tesislerin Bakanlık izniyle kurulup hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği yerler olarak yeniden tanımlandı.

Muhalefet ve hayvan hakları savunucuları ise bu değişikliklerin yeterli olmadığını savunarak, hayvanların öldürülmesinin önüne geçecek daha kapsamlı düzenlemeler yapılmasını talep etti.

sokak hayvanları yasası 5. madde nedir

SOKAK HAYVANLARI YASASI’NIN 5. MADDESİ KABUL EDİLDİ

Sokak Hayvanları Yasası’nın 5. maddesi onaylandı ve düzenlemeleri belirginleştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, bakımevlerine kabul edilen köpeklerden insan ve diğer hayvanlar için tehlike oluşturabilecek, kontrol altına alınamayan olumsuz davranış sergileyen, bulaşıcı hastalık taşıyan veya tedavi edilemeyen ve sahiplenilmesi yasaklanmış olan köpeklere, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi 3. fıkrası kapsamında belirtilen tedbirler uygulanacaktır.

Sokak hayvanlarının saldırısında yaralananlar kime dava açabilir

5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU NE ZAMAN ÇIKTI?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 2004 yılında yürürlüğe girmiştir.

Sahipsiz hayvanların refahını ve güvenliğini tam olarak sağlayamadığı düşünülen kanunda yenilikler tasarlanıyor.

Sokak hayvanları yasası ilk 3 madde nedir

SOKAK KÖPEKLERİNİN VERDİĞİ ZARARDAN KİM SORUMLU?

Sokak köpeklerinin neden olduğu zararlar konusunda, kanuni düzenlemelere göre ilgili belediyeler sorumlu tutulmaktadır.

Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde sahipsiz hayvanların bakım ve gözetiminden yerel yönetimlerin, yani belediyelerin sorumlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

5199 cezası ne kadar

SOKAK HAYVANLARI YASASI KABUL EDİLDİ Mİ?

Sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren yeni yasa teklifi 18 Temmuz’da TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ele alındı.

Yaklaşık olarak 18 saat süren yoğun müzakerelerin ardından, yasanın ilk 3 maddesi onaylandı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Nedir

HAYVAN HAKLARI YASASI HANGİ BAKANLIĞA BAĞLI?

Hayvan Hakları Yasası, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlıdır.

Hayvanların korunmasına ilişkin şikayetlerde bulunmak isteyenler ise çeşitli kimlik doğrulama yöntemleri aracılığıyla sisteme giriş yaparak bu hizmetten yararlanabilmektedir.

Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi

HAYVAN HAKLARI YASASI İLK NE ZAMAN ÇIKTI?

Hayvan Hakları Yasası’nın ilk adımı hayvanların karşılaştıkları muamelelerin haklar kuramı açısından değerlendirilmesiyle atılmıştır.

Bu çerçevede Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi oluşturulmuş ve 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’te ilan edilmiştir.

GündemÖne Çıkan HaberlerPolitika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir