Yüzde 25 artışının kalkması sonrası Yargıtay, 12 aylık TÜFE ortalaması alınmasına hükmetti
Temmuz ayı itibarıyla kiraya yüzde 25 zam kalktı. Gelişmenin ardından kira artış tarihi gelen kiracılar, ev sahiplerinin kira artış talepleri altında eziliyordu. Yargıtay, kirada yapılacak artışa emsal niteliğinde bir karar aldı. Kira artış oranları artık 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek.
Yüzde 25 kira artış sınırının bitmesiyle beraber kiracılar, kira artış oranlarının belirlenmesi konusunda tedirginlik yaşıyordu. Yargıtay “özel hüküm” kriteri getirerek bu oranı 12 aylık TÜFE ortalamasında sabitledi.
KİRAYA EN FAZLA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILABİLİR?
Türkiye Gazetesi’nden Yeşim Eraslan’ın özel haberine göre, Yargıtay kira artış oranlarına yönelik emsal niteliğinde bir karar aldı.
Yargıtay, enflasyon sebepli paranın değer kaybetmesine dayanarak kira uyarlama isteğinin özel hükümlere göre yapılması gerektiğine hükmetti.
Kira anlaşmazlığına yerel mahkeme tarafından verilen karara, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nden son noktayı koyacak karar geldi.
Tarafların kira artış oranına ilişkin bir anlaşma yapıp yapmadığına bakmaksızın, 5 yıldan uzun veya 5 yıl sonra yenilene kira sözleşmelerinin hakim tarafından TÜFE değişiklik oranı, evin durumu ve emsal kira bedellerine göre belirleneceğine hükmetti.
Kısa süreli kiralarda ‘tespit davası’, 3 ve daha uzun süreli kiralar içinse ‘uyarlama’ davalarının açılması gerektiğine ilişkin, “Yargıtay içtihatlarının uygulama kabiliyetinin kalmadığına” dikkat çekti.
Yargıtay, kira belirlenmesinde kira sözleşme süresi veya kısa, uzun veya belirsiz süreli olmasının bir fark yaratmadığını belirterek açılan davada, kira artış tutarının Türk Borçlar Kanunu’nun tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla geçerli kılınan 344. maddesinin baz alınmasına hükmetti.
Kanun maddesinin özel bir uyarlama hükmü niteliğinde olduğunu belirten Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, enflasyon ve satın alma gücündeki değişimlere işaret ederek, yeni kiranın belirlenmesinde genel uyarlama hükmü Türk Borçlar Kanunu’nun ‘Aşırı ifa güçlüğü’ başlığı taşıyan, ‘sözleşmeden dönme’ hakkını içeren 138. maddenin uygulanamayacağına karar verdi.
Bu duruma göre Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, aldığı özel hüküm ile kira artış oranının 12 aylık TÜFE ortalamasının baz alınmasına karar verdi.
EV SAHİBİ YÜZDE 100 ZAM YAPABİLİR Mİ?
Ev sahibi yüzde 100 gibi orantısız bir zam yapma hakkına sahip olmadığı gibi yasalara göre, TÜFE verileri esas alınarak yıllık kira artış oranı belirlenir.
Tüfe nasıl hesaplanır