İran Cumhurbaşkanı seçilen Türk kökenli Mesud Pezeşkiyan’ın Azerbaycan doğumlu Kalp Cerrahı olduğu öğrenildi - Haber Jet

İran Cumhurbaşkanı seçilen Türk kökenli Mesud Pezeşkiyan’ın Azerbaycan doğumlu Kalp Cerrahı olduğu öğrenildi

İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türk kökenli Mesud Pezeşkiyan Cumhurbaşkanı olarak seçildi. İbrahim Reisi'nin ölümü sonrası düzenlenen ikinci turda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan'ın Türk asıllı olması dikkat çekti.

İran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Türk kökenli Mesud Pezeşkiyan oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı seçildi.

Reformist kimliğiyle tanınan Pezeşkiyan, İbrahim Reisi’nin vefatı sonrasında yapılan seçimde bu önemli göreve getirildi.

Ulusal çapta dikkatleri üzerine çeken Mesud Pezeşkiyan’ın İran Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türk asıllı olması da büyük bir ilgi gördü.

Mesud Pezeşkiyan Türk mü

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesud Pezeşkiyan kalp cerrahı eğitimi almış ve Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde rektörlük yapmış Türk kökenli bir siyasetçidir.

Mesud Pezeşkiyan halen bu prestijli üniversitenin akademik kadrosunda görev yapıyor.

Pezeşkiyan Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin 2001-2005 yılları arasındaki yönetiminde sağlık bakanı olarak da önemli görevlerde bulundu.

Öte yandan Mesud Pezeşkiyan 2016-2020 yılları arasında birinci başkan yardımcılığı görevini üstlenip  8., 9., 10. ve 11. meclislerde milletvekili olarak da seçildi.

Mesud Pezeşkiyan kimdir

MESUD PEZEŞKİYAN TÜRK MÜ?

Mesud Pezeşkiyan Batı Azerbaycan eyaletinin Mahabad şehrinde doğmuş Türk kökenli bir İranlı siyasal isim olarak biliniyor.

Pezeşkiyan,evinde Farsça yerine Türkçe konuştuğunu ifade etmiş ve Türk kimliğini vurgulamıştır.

“Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” sözleriyle Türk kimliğine olan bağlılığını dile getirmiştir.

Mesud Pezeşkiyan Türkçe biliyor mu

MESUD PEZEŞKİYAN TÜRKÇE BİLİYOR MU?

Mesud Pezeşkiyan Türkçe bildiğini ve evinde çocuklarıyla Türkçe konuştuğunu bir röportajında açıklamıştır.

Yaptığı açıklama İran’da milyonlarca Türk kökenli vatandaşın yaşadığı gerçeğini de gözler önüne sermektedir.

Pezeşkiyan’ın Türkçe konuşması Türk kimliğine olan bağlılığının ve bu kimliği yaşatma isteğinin bir göstergesi.

GündemBiyografiPolitika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir