Orman yangınlarının ortaya çıkışında aşırı sıcakların rolü gündeme geliyor - Haber Jet

Orman yangınlarının ortaya çıkışında aşırı sıcakların rolü gündeme geliyor

Türkiye geçtiğimiz hafta sonu İzmir'in Menderes, Çeşme, Urla, Selçuk ilçeleri olmak üzere pek çok yerde çıkan yangınlarla sarsıldı. Hava sıcaklığındaki anormal artış, iklim krizi ve çevreye atılan yangınların çıkmasını tetikliyor.

Başta İzmir olmak üzere dört bir yandan gelen yangın haberleriyle hava sıcaklıklarındaki anormal artış arasındaki ilişki inceleniyor. İzmir’in beş ilçesinde gerçekleşen yangından sonra Menderes’te çıkan yangının sebebi öğrenildi.

İZMİR’DE YANGIN NEDEN ÇIKTI?

Türkiye Gazetesi’nin özel haberine göre, İzmir’in beş ilçesinde yaşanan yangınlar Aydın Kuşadası’na kadar uzandı.

Bölgedeki evler ve oteller tahliye edildi, vatandaşlar bölgeden başka bir yere götürüldü. Yangının nedenlerine dair yapılan araştırma sonrası alevlerin bir hobi bahçesinden başladığı fark edildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 kişiden 4’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 1’inin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Çeşme’de 50 hektar ormanın yanmasının ise atılan izmaritten kaynaklandığı öğrenildi. Görüntülerde izmariti atan şahsın koşarak kaçtığı, iki kişinin de alevleri söndürmeye uğraştığı görüldü. Yakalanan zanlı tutuklandı.

Aşırı sıcaklar orman yangınlarına neden olur mu? Çeşme'deki yangın neden çıktı, kim çıkardı?

AŞIRI SICAKTAN YANGIN ÇIKAR MI?

Haziran ayında Türkiye’de sıcaklıklar anormal seviyede bir artış gösterdi. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Emel Ünal Türkiye’nin dört ayrı hava sistemi olduğunu belirterek, güneyden gelen etki nedeniyle daha sıcak olduğunu söyledi.

Türkiye’de Akdeniz havzasının etkisi olduğu için sıcaklığın arttığını bu nedenle okyanusların etkili olduğu Avrupa ile kıyaslamanın doğru olmadığını belirtti.

Ünal, temmuz ve ağustos aylarının da ortalama sıcaklıkların üzerinde seyretmesinin öngürldüğünü ifade etti.

Son haftalarda dört bir yanda artan yangınlar ile hava sıcaklıklarının etkisi merak ediliyor. Gün içinde sıcaklık arttıkça nispi ne azalıyor ve bu da yangınların çıkması, yayılması üzerinde etkili oluyor.

İKLİM KRİZİ VE ORMAN YANGINLARI

Dünyada çeşitli dönemlerde topografyada değişimler doğal afetler, yangınlar gibi olaylarla doğal yollarla gerçekleşmiştir. Bunlardan biri de orman yangınları. Ekosistem içerisinde bazı devamlıkların sağlanması için doğal bir hava olayı olarak ortaya çıkan orman yangınlarının günümüzde geldiği hal bu pozitif anlayışın çok ötesinde.

Orman Yangınlarının Ortaya çıkışında Aşırı Sıcakların Rolü Gündeme Geliyor

Son yıllarda meydana geliş şekilleri ve sıklıkları nedeniyle endişe verici bir boyuta uzanan orman yangınları sıcaklık ve kuraklığın artışıyla sayısı arttı.

İnsan kaynaklı faaliyetler nedeniyle oluşan iklim değişikliği pek çok şeyi etkilediği gibi orman yangınlarının artmasını, geniş bir alana yayılmasını ve sıkça meydana gelmesini tetikliyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar bu konuyu desteklese de tek başına bir yangına neden olacağını söylemek pek doğru olmaz. Bilim adamları iklim krizini dünya çapında artışı olan orman yangılarıyla bağlantısı olduğunu düşünüyor.

Editörün SeçtikleriGündem

Orman yangınlarının ortaya çıkışında aşırı sıcakların rolü gündeme geliyor” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Deniz Uslu Deniz Uslu

    Orman yangınlarının peş peşe bu kadar artması çok üzüyor ormanda yaşayan hayvanların yandıklarını düşündükçe içim parçalanıyor

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir