TBMM’de bu hafta görüşülecek konular: ÖMK Meclis'e geliyor mu? Komisyon sürecinde bu hafta... - Haber Jet

TBMM’de bu hafta görüşülecek konular: ÖMK Meclis’e geliyor mu? Komisyon sürecinde bu hafta…

Meclis’in gündeminde bu hafta ulaştırma alanında yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi, öğretmenlik meslek kanunu, Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ilgili değişiklikler gibi konular yer alıyor.

Görüşmelere 2 Temmuz Salı günü başlayacak olan TBMM Genel Kurulu’nda salı ve çarşamba günleri siyasi partilerin grup toplantıları yapılarak gündem konuları görüşülecek.

MECLİS GÜNDEMİNDE BU HAFTA NELER VAR?

Salı günü başlayan TBMM Genel Kurul gündeminde bu hafta ulaştırma alanında yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşmeleri yapılacak.

HAVA ULAŞIMI İLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER

Meclis’te Türk Sivil Havacılık Kanunu ve bazı kanun hüküm kararnamelerinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine göre; havacılıkta güvenlik önlemleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına ve havacılık tesislerine yapılan yasa dışı eylemleri önlemek için genel kolluk gözetiminde özel güvenlik görevlileri getirilecek.

Yolcular, havalimanlarında kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmemesi durumunda havaalanı ve uçağa kabul edilmeyecek.

Meclis gündeminde bu hafta ne var? Öğretmenlik Meslek Kanunu meclisten geçti mi?

DENİZ ULAŞIMI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

Ulaştırma alanıyla ilgili düzenleme kanun teklifine göre gemilerde demirleme ücret tarifesi; bir günlük demirde kalma süresi için, geminin seferi, demirde kalma süresi, aylık ve yıllık toplu ödeme, demirleme nedeni, demirlediği yer gibi unsurlar dikkate alınarak geminin grostonu başına 2 lirayı geçmemek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının belirlediği esaslar dahilinde İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından geçiş sırasında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Boğazlardan geçiş esnasında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri verenlerin yükümlülüklere aykırı hareket etmesi halinde ihlalin niteliğine bağlı olarak 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar yaptırım uygulanacak.

Tbmm’de Bu Hafta Görüşülecek Konular: Öğretmenlik Meslek Kanunu Ile Ilgili Komisyon Süreci Başlıyor

ÖMK MECLİSE GELİYOR MU?

AK Parti milletvekillerinin öncülüğünde tasarlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin komisyon süreci bu hafta başlayacak.

ÖMK MADDELERİ

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine göre; Milli Eğitim Akademisi kurularak öğretmenlik meslek yeterliliği çerçevesinde teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi verilecek.

Hazırlık eğitim sürecinde bulunan öğretmen adaylarına belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı çarpımı sonucu ortaya çıkan miktarda aylık ödeme yapılacak.

Üç aylık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talepte bulunurlarsa görev yaptıkları yerde öğretmen kadrosuna atanacak. Öğretmen kadrolarına atanan eğitimciler, mazeret durumları hariç 1 yıl yer değiştiremeyecek.

Uyuşturucu ve yasa dışı madde; ticareti, kullanımı, kullanım kolaylaştırma, kabul etme, bulundurma suçlarıyla müstehcenlik, fuhuş, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan yargılananların öğretmenlik meslek hayatı sona erecek.

Öğretmenlere karşı işlenen; yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında cezalar yarı oranda artırılacak ve hapis cezaları ertelenmeyecek.

20 yıllık çalışma süresini tamamlayan görevde olan ve uzman öğretmenlerden en az 10 yıl hizmeti olma şartı dışındaki koşulları sağlayanlar başöğretmen ünvanı için başvuru yapabilecek.

Kadrolu öğretmenin görevleri ve hakları neler? Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe ne zaman girer?

KADROLU ÖĞRETMEN HAKLARI NELER?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmene tanınan haklar; eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, hizmet içi yetiştirme hakkı, yurt içi ve yurt dışı yetiştirme hakkı ve konut hakkı olarak sıralanıyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Komisyon süreci devam eden Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin kabul edilmesi halinde Milli Eğitim Akademisi hazırlıkları tamamlanarak 2025 yılında uygulamaya geçilmesi bekleniyor.

TBMM MECLİS TOPLANTILARI NE ZAMAN YAPILACAK?

2 Temmuz 2024 Salı günü başlayan TBMM Genel Kurulunda salı ve çarşamba günleri mecliste bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleşecek.

TBMM SAAT KAÇTA TOPLANACAK?

Meclis Genel Kurulu toplantılar salı günleri 15.00-21.00 saatleri arasında, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-21.00 saatleri arasında yapılıyor.

MECLİS NE ZAMAN TATİLE GİRECEK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 5’inci maddelerine göre 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü tatile girmesi beklenen meclisin çalışmalarına devam etmesine karar verildi.

GündemEğitimPolitika

TBMM’de bu hafta görüşülecek konular: ÖMK Meclis’e geliyor mu? Komisyon sürecinde bu hafta…” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Derin Derin

    Havalimanlarına cihazla arama uygun olmayan durumlarda elle arama kabul edilmeyince çoğu yerde uçağa binme diye bir şey yok zaten yeni bir uygulama mı bu?

    Yanıtla
  • Selçuk Güçlü Selçuk Güçlü

    Ömk hemen yürürlüğe girmeli

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir